fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Suferi de regurgitatii acide in timpul sarcinii? Afla ce poti face, de la Dna Dr Musat, medic primar gastroenterolog, Clinica 360.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este estimata la 30-50% dintre sarcini. Frecvent ,dupa nastere ,boala se remite dar uneori pot exista si extracerbari; pirozisul devinind mai frecvent si mai sever in ultimul trimestru de sarcina. Nivelele crescute ale hormonilor sexuali feminini (progesteronul) precum si factorul mecanic (uterul gravid) determina scaderea presiunii sfincterului esofagian inferior cu aparitia pirozisului.

Factorii de risc ai BRGE sunt: varsta gestationala ; antecedentele de pirozis in sarcina si multiparitatea (numarul crescut de sarcini).

BRGE reprezinta o provocare terapeutica avand in vedere teratogenitatea potentiala a medicamentelor antireflux uzuale. Diagnosticul de BRGE in sarcina poate fi fondat doar pe simptomatologie. Metoda de electie este insa endoscopia digestiva superioara , cu atentie deosebita , privind utilizarea sedativelor in timpul explorarii.

Tratamentul BRGE in sarcina

Modificarea stilului de viata este cheia tramentului simptomelor usoare

  • mese fractionate

  • absenta alimentarii tardive nocture

  • pozitia semisezanda

  • evitarea consumului de alcool, a fumatului si a gumei de mestecat.

Clasificarea FDA a medicamentelor in sarcina :

Clasificarea FDA

Definitie

Categoria A

Studii umane controlate fara risc fetal

Categoria B

Studiile pe animale nu releva risc, dar studii umane inadecvate sau studii pe animale ce arata un risc nesustinut de catre studiile umane

Categoria C

Studiile pe animale releva risc , dar studii umane inadecvate sau absenta studiilor umane sau pe animale

Categoria D

Anomalii fetale definite in studiile umane dar potentialul benefic poate depasi riscul

Categoria X

Contraindicat in sarcina , anomalii fetale la animale si oameni.Riscul depaseste beneficiul.

Antiacidele

Sunt preferate de catre paciente pentru ca au actiune rapida si eficienta. Continutul antiacidelor in aluminiu si calciu nu este teratogen in studiile pe animale. Analiza individuala a acestor antiacide nu a relevat asocierea cu cresterea anomaliilor congenitale. Un consens european recent a recomandat utilizarea antiacidelor cu Ca/Mg in sarcina datorita profilului lor de securitate.

Alginatele

Formeaza o puternica bariera la nivelul stomacului , sunt asociate cu antiacidele.

Sulcralfatul (drog de categoria B-FDA)

Sulcralfatul , sare de aluminiu a unui dizaharid sulfatat , inhiba activitatea pepsinei si protejeaza local mucoasa.

Reglatori ai motilitatii digestive

Metroclopramidul este utilizat in special in tratamentul greturilor si varsaturilor (clasa B-FDA)

Cisapridul (clasa C-FDA) amelioreaza clearance-ul esofagian si evacuarea gastrica

Antagonisti si receptorilor anti-histaminici H2(Clasa B-FDA)

Sunt cele mai utilizate medicamente la gravidele ale caror simptome de reflux nu cedeaza la modificarea stilului de viata si la medicamentele non-absorbabile.

Inhibitori de pompa de protoni

Omeprazolul este clasificat ca IPP de clasa C ; cele mai noi IPP (pantoprazol esomeprazol,rabeprazol) sunt considerate sigure la animale; nu exista date conculdente la oameni. In cazul gravidelor cu BRGE la care s-a evidentiat infectia cu Helicobacter Pylori se pot administra IPP Clasa B FDA 40 mg/zi , Claritromicina 500 mg de 2 ori /zi , Amoxicilina 1000mg de 2 ori / zi timp de 7 zile. IPP se pot inlocui cu blocantii H2 (150 / 300mg/zi). Metronidazolul si tetraciclina sunt contraindicate in sarcina.