Dr. Elmi Geilan (Medic Specialist Gastroenterologie Clinica 360 ) ne explica
Transmitere
Helicobacter Pylori este o bacterie care infecteaza stomacul si intestinul subtire. Nu se cunoaste exact modul in care se raspandesc infectiile cu Helicobacter pylori, insa se stie faptul ca acestea poate avea multiple cauze. Bacteria Helicobacter pylori poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva (tuse, stranut), voma sau materiile fecale contaminate. De asemenea, bacteria se poate raspandi prin contactul cu alimente (legume insuficient spalate, carne insuficient preparate termic) sau apa contaminata.
Simptomele infectarii cu Helicobacter Pylori
In foarte multe cazuri, infectia cu Helicobacter Pylori nu determina simptomatologie, de aceea multi pacienti descopera infectia cu aceasta bacterie in urma diagnosticarii cu gastrita sau ulcer peptic.
Printre principalele simptome ale acestei infectii se pot numara:
• Durere in etajul abdominal superior
• Eructatii
• Balonare
• Greata
• Arsuri
• Pierderea apetitului
• Scadere in greutate
Ce afectiuni poate determina infectia cu helicobacter pylori
Infectia cu Helicobacter Pylori poate cauza urmatoarele afectiuni:
– Gastrita
– Ulcer gastric sau duodenal
– Cancer gastric
Diagnosticul infectiei cu Helicobacter Pylori
Initial se va efectua un consult de specialitate si un examen clinic, ulterior caruia medicul poate recomanda teste de specialitate.
Metodele invazive folosite pentru diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylori sunt urmatoarele:
• Testul rapid al ureazei (facut in urma recoltarii de tesut in timpul endoscopiei superioare a tractului gastrointestinal)
• Examen histopatologic (recoltate prin biopsie facuta in timpul endoscopiei digestive superioare )
• Diagnostic bacteriologic
Exista de asemenea si metode neinvazive prin care poate fi diagnosticata aceasta infectie, cum ar fi: testul respirator . Acest test un unul de tip calitativ, are o sensibilitate de peste 95% și specificitate de 95-100% si este efectuat din aerul expirat la pacienţii pentru care există suspiciunea acestei infecții.
Printre avantajele acestui test, se numara durata testului, care este de doar 15 minute. Acesta procedura nu provoaca disconfort pacientului, este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita ingerarea de izotopi radioactivi. Testul respirator Helicobacter Pylori este recomandat oricarei persoane, chiar si copiilor si femeilor insarcinate, acuratetea testului fiind dovedita clinic.
Cum se realizeaza testul
Testul respirator Helicobacter Pylori se realizeaza cu ajutorul unui aparat care aspira respiratia si este conectat la un tub indicator ce este sensibil la amoniacul din respiratie. Testarea se realizeaza in doua parti: in prima parte a testarii, pacientul trebuie sa respire timp de 6 minute in tubul indicator pentru a putea stabili astfel nivelul de baza al amoniacului din respiratie. In cea de-a doua parte a testarii, pacientul bea o solutie ce contine apa si uree , dupa care va respira timp de 6 minute in interiorul tubului indicator pentru stabilirea valorii testului. Daca Helicobacter Pylori este prezent in stomac, ureea scindeaza in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul este absorbit din stomac in sange apoi este expirat prin plamani in respiratie. Aerul expirat trece printr-un tub indicator care vireaza in prezenta amoniacului.
Conditii pentru testare
1. Testul trebuie sa fie efectuat pe stomacul gol. Nu mancati si nu consumati lichide inainte de testare. Daca ati mancat, va fi necesar sa asteptati 12 ore inainte de testare, timp in care nu trebuie sa mancati. Ultima masa inainte de testare trebuie sa fie ’’usoara” si este necesar sa evitati alimentele precum: carnea, pestele sau ciupercile;
2. Testul trebuie sa fie efectuat la 4-6 saptamani dupa tratamentul cu antibiotic. Testul trebuie efectuat la 2 saptamani de la ultima doza de agenti antisecretori, antiinflamatoare, inhibitori ai secretiei gastrice acide (inhibitori de pompa de proton sau blocante H2), medicamente de bismuth sau analgezice;
3. Nu consumati alcool tare cu 3 zile inainte de testare;
4. Legumele (cum ar fi mazarea, fasolea, lintea, soia) trebuie evitate cu 3 zile inainte de testare;
5. Nu mestecati guma in ziua testarii;
6. Este recomandat sa nu fumati cu 3 ore inaintea testarii. Trebuie sa va spalati pe dinti si sa va clatiti bine gura dupa ce ati fumat;
7. Spalati-va dintii si clatiti bine gura inainte de testare.Alte meode neinvazive de identificare a infectiei cu Helicobacter Pylori sunt: testul serologic – acest test presupune detectarea in sange a anticorpilor care apar in organism odata cu H. Pylori (acest test este relevant numai in cazul pacientilor care nu au urmat niciodata tratament pentru tratarea infectiei cu H. Pylori); testul molecular, care identifica ADN-ul bacteriei Helicobacte pylori in materiile fecale, dar si in saliva.
Helicobacter Pylori este o bacterie care infecteaza stomacul si intestinul subtire. Nu se cunoaste exact modul in care se raspandesc infectiile cu Helicobacter pylori, insa se stie faptul ca acestea poate avea multiple cauze. Bacteria Helicobacter pylori poate fi transmisa de la o persoana la alta prin contact direct cu saliva (tuse, stranut), voma sau materiile fecale contaminate. De asemenea, bacteria se poate raspandi prin contactul cu alimente (legume insuficient spalate, carne insuficient preparate termic) sau apa contaminata.
Simptomele infectarii cu Helicobacter Pylori
In foarte multe cazuri, infectia cu Helicobacter Pylori nu determina simptomatologie, de aceea multi pacienti descopera infectia cu aceasta bacterie in urma diagnosticarii cu gastrita sau ulcer peptic.
Printre principalele simptome ale acestei infectii se pot numara:
• Durere in etajul abdominal superior
• Eructatii
• Balonare
• Greata
• Arsuri
• Pierderea apetitului
• Scadere in greutate
Ce afectiuni poate determina infectia cu helicobacter pylori
Infectia cu Helicobacter Pylori poate cauza urmatoarele afectiuni:
– Gastrita
– Ulcer gastric sau duodenal
– Cancer gastric
Diagnosticul infectiei cu Helicobacter Pylori
Initial se va efectua un consult de specialitate si un examen clinic, ulterior caruia medicul poate recomanda teste de specialitate.
Metodele invazive folosite pentru diagnosticarea infectiei cu Helicobacter Pylori sunt urmatoarele:
• Testul rapid al ureazei (facut in urma recoltarii de tesut in timpul endoscopiei superioare a tractului gastrointestinal)
• Examen histopatologic (recoltate prin biopsie facuta in timpul endoscopiei digestive superioare )
• Diagnostic bacteriologic
Exista de asemenea si metode neinvazive prin care poate fi diagnosticata aceasta infectie, cum ar fi: testul respirator . Acest test un unul de tip calitativ, are o sensibilitate de peste 95% și specificitate de 95-100% si este efectuat din aerul expirat la pacienţii pentru care există suspiciunea acestei infecții.
Printre avantajele acestui test, se numara durata testului, care este de doar 15 minute. Acesta procedura nu provoaca disconfort pacientului, este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita ingerarea de izotopi radioactivi. Testul respirator Helicobacter Pylori este recomandat oricarei persoane, chiar si copiilor si femeilor insarcinate, acuratetea testului fiind dovedita clinic.
Cum se realizeaza testul
Testul respirator Helicobacter Pylori se realizeaza cu ajutorul unui aparat care aspira respiratia si este conectat la un tub indicator ce este sensibil la amoniacul din respiratie. Testarea se realizeaza in doua parti: in prima parte a testarii, pacientul trebuie sa respire timp de 6 minute in tubul indicator pentru a putea stabili astfel nivelul de baza al amoniacului din respiratie. In cea de-a doua parte a testarii, pacientul bea o solutie ce contine apa si uree , dupa care va respira timp de 6 minute in interiorul tubului indicator pentru stabilirea valorii testului. Daca Helicobacter Pylori este prezent in stomac, ureea scindeaza in amoniac si dioxid de carbon. Amoniacul este absorbit din stomac in sange apoi este expirat prin plamani in respiratie. Aerul expirat trece printr-un tub indicator care vireaza in prezenta amoniacului.
Conditii pentru testare
1. Testul trebuie sa fie efectuat pe stomacul gol. Nu mancati si nu consumati lichide inainte de testare. Daca ati mancat, va fi necesar sa asteptati 12 ore inainte de testare, timp in care nu trebuie sa mancati. Ultima masa inainte de testare trebuie sa fie ’’usoara” si este necesar sa evitati alimentele precum: carnea, pestele sau ciupercile;
2. Testul trebuie sa fie efectuat la 4-6 saptamani dupa tratamentul cu antibiotic. Testul trebuie efectuat la 2 saptamani de la ultima doza de agenti antisecretori, antiinflamatoare, inhibitori ai secretiei gastrice acide (inhibitori de pompa de proton sau blocante H2), medicamente de bismuth sau analgezice;
3. Nu consumati alcool tare cu 3 zile inainte de testare;
4. Legumele (cum ar fi mazarea, fasolea, lintea, soia) trebuie evitate cu 3 zile inainte de testare;
5. Nu mestecati guma in ziua testarii;
6. Este recomandat sa nu fumati cu 3 ore inaintea testarii. Trebuie sa va spalati pe dinti si sa va clatiti bine gura dupa ce ati fumat;
7. Spalati-va dintii si clatiti bine gura inainte de testare.Alte meode neinvazive de identificare a infectiei cu Helicobacter Pylori sunt: testul serologic – acest test presupune detectarea in sange a anticorpilor care apar in organism odata cu H. Pylori (acest test este relevant numai in cazul pacientilor care nu au urmat niciodata tratament pentru tratarea infectiei cu H. Pylori); testul molecular, care identifica ADN-ul bacteriei Helicobacte pylori in materiile fecale, dar si in saliva.