fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Spirometria

-o evaluare esențială în diagnosticul și în monitorizarea afecțiunilor respiratorii-

Introducere
Spirometria este un test funcțional respirator utilizat de către medicul pneumolog pentru a evalua capacitatea pulmonare și fluxul de aer din plămânii pacientului. Aceast test nonnvaziv oferă medicului informații critice despre sănătatea sistemului respirator, ajutând totodata la diagnosticarea și la monitorizarea unor afecțiuni pulmonare precum astmul, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) sau a altor boli obstructive și restrictive ale plămânilor.
Spirometria măsoară volumele de aer mobilizate în timpul respirației, evaluând capacitatea vitală forțată (FVC) și volumul expirator forțat în prima secundă (FEV1). Pacientul suflă într-un dispozitiv numit spirometru, care înregistrează datele și care le prezintă ulterior sub forma unui grafic sau a unui raport.

Parametrii cheie:
-FVC (Forced Vital Capacity): Cantitatea totală de aer expirat forțat după o inspirație completă.
-FEV1 (Forced Expiratory Volume in 1 Second): Volumul de aer expirat în prima secundă a unui expir forțat.
-FEV1/FVC: Raportul dintre FEV1 și FVC, exprimat în procente, indică prezența și severitatea obstrucției căilor respiratorii.
Spirometria este crucială pentru diagnosticarea bolilor obstructive și restrictive ale plămânilor și, de aceea este recomandată în câteva cazuri specifice cum ar fi:
• astm;
• boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC);
• fibroza chistica;
• fibroza pulmonara.
Medicul poate recomanda efectuarea testul de spirometrie si in urmatoarele sițuatii:
• pentru a determina capacitatea plămânilor;
• pentru a masura schimbările care pot aparea la nivel pulmonar ca rezultat al bolii pulmonare cronice;
• pentru a identifica schimbările timpurii în funcția plămânului și, în unele cazuri, pentru a personaliza tratamentul pacientului;
• pentru a detecta îngustarea căilor aeriene;
• pentru a decide cât de eficient este tratamentul pe baza de inhalatori, în ameliorarea simptomelor pe care le are pacientul;
• pentru a evalua dacă expunerea la anumite substanțe a alterat modul în care funcționează plămânii;
• pentru a estima riscul pe care îl are un pacient în a dezvolta complicații respiratorii, înainte de a trece printr-o intervenție chirurgicală.
De asemenea, un astfel de test este recomandat și atunci când pacientul are simptome asociate dezvoltarii bolilor pulmonare sau respiratorii, precum:
• durere sau presiune în zona pieptului;
• tuse accentuată, in mod special tuse cu mucus;
• dificultate în a respira adânc;
• dificultăți de respirație (dispnee);
• respirație suierătoare.

Recomandări pre-procedura:
Există o serie de recomandări de care pacientul trebuie să țină cont înainte de efectuarea spirometriei, în cazul fumătorilor, înainte de spirometrie, este recomandată o pauză de 24 de ore de la fumat. Deși în cele mai multe cazuri acest lucru este dificil, uneori este suficientă și o pauză de câteva ore înainte de efectuarea testului, însă este necesar ca pacientul sa ii comunice aceste detalii medicului care realizează testul de spirometrie.
Înainte de test este indicat să se evite mesele bogate, consumul de băuturi acidulate și de alcool. Nu purtați haine strâmte care ar putea afecta felul în care respirați. Dacă folosiți bronhodilatatoare în mod frecvent, ar trebui să opriți utilizarea lor înainte de a realiza testul. De asemenea, este recomandat ca pacientul să-și golească vezica înainte de test.

Procedura:
Este important de știut faptul că în timpul testului pacientul va sta în picioare. Acestuia i se va plasa o clama pe nas, iar în gură îi va fi introdus un suport bucal sterilizat conectata la aparatul de spirometrie. Pe parcursul testului, tehnicianul va solicita pacientului să inspire adânc și apoi să expire aerul din plămâni cât de puternic si rapid posibil.
Efectuarea acestui efort maximal este foarte importantă pentru obținrea unor rezultatele corecte. În plus, testul va fi repetat de cel putin 3 ori, pentru a obține cel mai precis rezultat. În unele cazuri, tehnicianul poate administra un medicament care va ajuta pacientul sa își deschidă caile respiratorii, acest pas va fi urmat de repetarea testului pentru a confirma eficacitatea medicamentului.

Rezultat:
Rezultatele spirometriei sunt interpretate comparativ cu valorile de referință bazate pe vârstă, sex, înălțime și etnie. Devierea de la aceste valori poate indica prezența unei patologii.
Capacitatea vitală forțată reprezintă cea mai mare cantitate de aer care poate fi expirată dupa un inspir prelungit, diminuarea valorilor acestui parametru indicând existența unei patologii respiratorii de tip restrictiv. În situația în care cantitatea de aer expirată în prima secundă este diminuată, este posibil ca afecțiunea să fie de tip obstructiv, în această categorie fiind încadrat astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică.
Clasificarea Severității:
Ușoară: FEV1 ≥ 80% din valoarea prezisă.
Moderată: FEV1 între 50% și 79% din valoarea prezisă.
Severă: FEV1 între 30% și 49% din valoarea prezisă.
Foarte severă: FEV1 < 30% din valoarea prezisă.

În general, spirometria este un test sigur și noninvaziv pentru majoritatea persoanelor. Totuși, în timpul testării, unii pacienți pot prezența efecte secundare minore, cum ar fi tuse, amețeli, înroșirea feței sau oboseală. Aceste efecte sunt, în general, tranzitorii și dispar după încheierea testului.
Spirometria nu este recomandată pentru persoanele cu afecțiuni cardiace instabile, infarct miocardic recent, angină pectorală severă, anevrism aortic toracic sau abdominal, hemoptizie (sângerare pulmonară) sau pneumotorax. De asemenea, testul ar trebui să fie evitat în cazul femeilor însărcinate sau în perioada postoperatorie imediată.Contraindicațiile sunt importante pentru siguranța pacientului și pentru obținerea unor rezultate precise și utile.
Deoarece erorile în interpretarea datelor spirometrice pot duce la o diagnosticare incorectă și la un tratament neadecvat, testul de spirometrie trebuie efectuat și interpretat de catre personalul medical calificat, iar rezultatele acestuia, corelate cu istoricul medical al pacientului și cu alte investigații efectuate.
Spirometria este un instrument indispensabil în practica medicală atunci când vorbim despre diagnosticarea și despre monitorizarea afecțiunilor respiratorii. Interpretarea corectă a rezultatelor spirometrice, în contextul clinic al pacientului, permite intervenții terapeutice timpurii și un management adecvat al bolilor respiratorii, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții pacienților.