Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Sindromul de intestin iritabil (SII)

Dr. Moraru Despina (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)
Cunoscut anterior sub denumirea de sindromul de colon iritabil, este o afectiune foarte des intalnita, fiind una dintre cauzele cele mai frecvente pentru care un pacient se prezinta la medicul gastroenterolog.

Ce reprezinta SII?
Aceasta afectiune cuprinde un spectru larg de simptome precum: durerea abdominala, meteorismul abdominal (balonarea), senzatia de satietate precoce, asociate sau nu cu tulburari de tranzit intestinal – constipatie sau diaree – prezente constant in ultimele 3 luni si debutate de cel putin 6 luni.
Durerea abdominala poate fi asociata cu consumul anumitor alimente si cu modificarea numarului de scaune zilnice.
Diareea poate fi atat diurna, cat si nocturna, postprandiala sau neasociata cu consumul de alimente.

Care sunt cauzele aparitiei SII?
Mecanismul principal ce sta la baza aparitiei SII este alterarea axului creier – intestin format din sistemul nervos central, sistemul nervos enteric si axul hipotalamo-hipofizar-corticosuprarenalian.
Factorii predispozanti ce duc la alterarea acestui ax sunt:
-sedentarismul, sexul feminin, tulburarile de somn
-factori de mediu: evenimente sociale/ familiale, anxietate, depresie, stres (somaj, divort, deces al unei persoane apropiate)
-factori alimentari: alergii alimentare, malabsorbtia carbohidratilor
-factori infectiosi: dupa o enterocolita cu Clostridium Difficile, Salmonella, Shigella sau Campylobacter.

Cum se stabileste diagnosticul de SII?
Nu exista markeri paraclinici, diagnosticul este in principal unul clinic daca nu exista semne de alarma cum ar fi: scaderea in greutate, anemia, scaunele cu sange, febra, debutul simptomelor la o varsta inaintata – cazuri in care se impune efectuarea unei colonoscopii sau a unei endoscopii digestive superioare pentru a exclude o afectiune de organ.
SII trebuie diferentiat de patologii cronice cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, tumori intestinale, boala celiaca, insuficienta pancreatica exocrina, hipotiroidismul. De asemenea, exista cazuri in care sindromul de intestin iritabil poate coexistata cu alte afectiuni gastroenterologice (diverticuloza colonica, boli inflamatorii intestinale), neurologice (migrene) sau psihiatrice (tulburare anxios-depresiva, ipohondrie).

Cum se trateaza SII?
Tratamentul sindromului de intestin iritabil este unul complex ce cuprinde masuri generale, psihoterapie si terapie medicamentoasa.
Masurile generale se refera la activitate fizica si la o dieta echilibrata, non-restrictiva, bogata in fibre solubile.
Terapia psihologica poate cuprinde consiliere, hipnoza, tehnici de relaxare, tehnici de biofeedback sau yoga.
Terapia medicamentoasa se realizeaza in functie de simptomatologia pacientului cu agenti ce se adreseaza durerilor abdominale, balonarii, constipatiei sau diareei.