Ce reprezinta EMR ?
Rezectia endoscopica a mucoasei sau EMR (Endoscopic mucosal resection) este o procedura minim invaziva utilizata pentru indepartarea leziunilor pre-canceroase sau canceroase (aflate in stadiul initial) de la nivelul tubului digestiv. Preponderent leziunile sunt reprezentate de polipi.
Tehnica are avantajul de a indeparta exclusiv leziunea, pastrand astfel integritatea organului afectat.
Cum se realizeaza EMR ?
In functie de localizarea leziunii pe traiectul tubului digestiv, EMR este utilizata in timpul unei endoscopii digestive superioare sau inferioare ( colonoscopie ). In cazul endoscopiei digestive superioare, pot fi examinate esofagul, stomacul sau prima parte a intestinului subtire, pe cand in cazul endoscopiei digestive inferioare este examinat colonul.
Un tub flexibil, subtire, echipat cu o sursa de lumina si o camera video -numit endoscop – este avansat pana la nivelul segmentului de examinat , in proximitatea leziunii. Utilizand un ac subtire trecut prin canalul de lucru al endoscopului, un fluid este injectat la baza polipului, pentru a eleva mucoasa si a facilita rezectia. Ulterior, o ansa metalica va inconjura polipul, formand o bucla ce se va strange la baza acestuia. Un curent electric va traversa ansa, separand polipul de restul tesutului inconjurator si cauterizand zona in acelasi timp. Cu ajutorul unui instrument special, polipul va fi extras si ulterior trimis catre laborator unde se va efectua un examen histopatologic ( descriere detaliata a leziunii).
Cand se utilieaza EMR ?
Tumorile ce depasesc mucoasa, afectand submucoasa, dar nu si stratul muscular, pot fi tratate printr-o tehnica diferita , numita ESD (Disectia submucoasa endoscopica ).
Pre procedural
In cazul in care se va practica EMR in timpul unei endoscopii digestive superioare, anterior procedurii cu aproximativ 8 ore, pacientul va fi rugat sa nu manance sau sa bea, pentru a permite o buna vizualizare a tractului digestiv.
In cazul efectuarii EMR in timpul unei colonoscopii, un regim hidric si o pregatire efectuata cu un laxativ vor fi necesare cu o zi anterior.
O anamneza detaliata va fi efectuata de medicul specialist, pentru a afla istoricul medical al pacientului, implicit patologiile de fond asociate, eventuale reactii alergice la medicamente, tratamente urmate. In mod particular, medicul poate indica oprirea tratamentului anticoagulant inainte de interventie, datorita riscului de sangerare asociat.
Procedura are o durata de 30-60 min si se realizeaza sub sedare profunda administrata intravenos.
Post procedural
La sfarsitul investigatiei, pacientul este tinut sub monitorizare pana la disparitia completa a efectului sedativ. Un regim hidric va fi necesar in primele ore post-procedural, urmand ca alimentatia si activitatea obisnuita sa fie reluate precoce.
Medicul va oferi ulterior informatii despre desfasurarea si rezultatul procedurii.
In general o procedura bine tolerata, tehnica EMR implica riscurile unei endoscopii digestive obisnuite, la care se asociaza un risc scazut de perforatie a peretelui digestiv ( 1%) sau sangerare minora la nivelul leziunii (7%), ambele complicatii putand fi manageriate in timpul investigatiei. Mai des intalnite sunt senzatia de plenitudine si crampele abdominale resimtite dupa interventie, ce se mentin pe o durata scazuta.
O alternativa la interventia chirurgicala, tehnica EMR reprezinta o metoda curativa pentru leziunile canceroase in stadiul incipient. Prin inlaturarea strict a leziunii, integritatea organului digestiv afectat este mentinuta, pacientul putand beneficia astfel de o calitate crescuta a vietii.