Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Explorarea intestinului subtire cu videocapsula endoscopica

Dr. Laura Ragea (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica360) ne explica ce afectiuni sunt cel mai des diagnosticate cu ajutorul acestei investigatii medicala

Videocapsula endoscopica este un instrument foarte util de diagnostic pentru afectiunile intestinului subtire. Cea mai mare parte a intestinului subtire nu este accesibila prin endoscopia traditionala, dar este explorata cu ajutorul videocapsulei.


Ce afectiuni sunt cel mai des diagnosticate?

  1. Leziunile vasculare – cele mai frecvente, angiodisplaziile.

Angiodisplazia reprezinta o dilatatie circumscrisa a vaselor capilare din mucoasa sau submucoasa tubului digestiv. Angiodisplaziile sunt cele mai frecvente leziuni descoperite in intestinul subtire la pacientii cu sangerare digestiva de cauza obscura. Se pot manifesta astfel: scaune cu sange, melena (scaun negru ca pacura), paloarea tegumentelor si a mucoaselor sau fatigabilitate. Pot fi cauza unei anemii. Exista situatii in care angiodisplaziile nu determina niciun simptom. Trebuie specificat ca desi angiodisplaziile sunt des vizualizate, ele pot sau nu sa sangereze.

Angiodisplaziile se asociaza de obicei cu:
– inaintarea in varsta;
– hemodializa;
-insuficienta cardiaca;
-stenoza aortica (sindromul Heyde);
-radioterapia;
-sindromul von Willebrand;
-boala Osler-Weber-Rendu, cunoscuta si ca telangiectazie ereditara hemoragica.

  1. Boala Crohn de intestin subtire

Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala care presupune inflamatia tubului digestiv, putand afecta orice segment al acestuia, de la cavitatea orala pana la anus. Cel mai adesea afecteaza insa intestinul subtire si colonul. Se manifesta, de obicei, cu dureri abdominale, uneori cu caracter de crampe si insotite de meteorism abdominal, scaune diareice, apoase, multiple, unele cu sange sau mucus, scadere ponderala, fatigabilitate, paloarea tegumentelor si a mucoaselor.
La pacientii cu boala Crohn, videocapsula poate identifica: eroziuni mucozale, stenoze, cicatrici, leziuni hemoragice, polipi, pseudopolipi, ulceratii lineare, rotunde sau neregulate. De asemenea, se pot observa leziuni discrete, cum ar fi eritem, edem sau pierderea vililor intestinali. Alteori, apar leziuni asociate, de tipul limfangiectaziei sau hiperplaziei nodulare limfoide.

  1. Formatiuni tumorale

a) benigne:

  • polipi – inflamatori, hiperplastici, hamartoame.
  • hemangioame, lipoame

Aceste leziuni se pot manifesta ca: dureri abdominale si/sau meteorism abdominal (daca polipul ocupa o suprafata mare din lumenul intestinal), scaun cu sange sau melena (daca polipul prezinta o ulceratie) sau pot sa nu manifeste niciun simptom.

b) maligne:

  • tumori neuroendocrine;
  • limfoame intestinale;
  • tumori stromale gastrointestinale (GIST);

Simptomatologia intalnita in cazul acestor leziuni este: scaune cu sange sau melena (scaun negru ca pacura ), varsaturi cu sange (rosu sau digerat, in “zat de cafea”), dureri abdominale si/sau meteorism abdominal, paloarea tegumentelor si a mucoaselor, scadere in greutate, fatigabilitate. Persistenta unui sindrom anemic.

  1. Boli infectioase ale intestinului subtire:

– giardiaza: determinata de Giardia lamblia.

Se manifesta, de obicei, prin diaree persistenta, dureri abdominale, meteorism abdominal, fatigabilitate, scadere in greutate.

– parazitozele.

Dintre parazitii vizualizati la videocapsula, se numara: Ascaris lumbricoides (limbriciul), Enterobius vermicularis, Taenia solium, Taenia saginata. Acestia se manifesta prin dureri abdominale si/sau meterosim abdominal, scaune diareice, scadere ponderala, sau chiar scaune cu sange.

  1. Boala celiaca sau intoleranta la gluten.

Ingestia de gluten de la anumite cereale (grau, orz si secara) poate determina o inflamatie a mucoasei intestinului subtire si atrofie vilozitara. Afectarea mucoasei intestinale determina: diaree, scadere in greutate si anemie prin deficit de fier si acid folic.
Prin explorarea cu videocapsula se poate determina extinderea atrofiei vilozitare. Modificarile identificate la videocapsula sunt: pierderea vililor intestinali, aplatizarea pliurilor circulare, fisuri, pattern mozaicat sau nodular al mucoasei intestinale.
Uneori, pacientii care urmeaza o dieta fara gluten nu raspund la terapie sau recidiveaza. Atrofia viloasa persistenta si manifestarea simptomelor in ciuda mentinerii dietei fara gluten timp de 1-2 ani, se numeste boala celiaca refractara. In aceste cazuri, este indicata explorarea cu videocapsula. De asemenea, aparitia si persisitenta simptomelor de alarma (scadere in greutate, diaree, febra, durere abdominala, lipsa apetitului) la un pacient ce urmeaza dieta fara gluten indica explorarea cu videocapsula.