Grija pentru familie și oameni în general, înseamnă iubire. Informarea surorii, mamei, fiicei, prietenei înseamnă iubire. Aceste ganduri m-au inspirat să scriu o serie de recomandări pe care orice femeie ar trebui să le știe și să le răspândească, indiferent de profesia pe care o are:
– Primul consult ginecologic este ideal să se facă înainte de începerea vieții sexuale.
– Consultul ginecologic și testul Babes Papanicolau, prin care se face screening-ul pentru cancerul de col uterin, se efectuează anual.
– Mamografia se efectuează anual de la vârsta de 40 de ani.
– În cazul antecedentelor de cancer mamar în familie, screening-ul pentru cancer mamar, prin mamografie, se va face mai devreme de 40 de ani.
– Orice sângerare apărută în perioada de menopauză trebuie investigată.
– la 40 de zile după naștere, este recomandat consultul de ieșire din lehuzie. Obligatoriu!
Extra*
-Odată cu antibioticul, este recomandat tratamentul probiotic.
-Dacă te confrunți cu candidoză recidivantă, în timpul tratamentului antibiotic, poți folosi ovule cu lactobacili.
Si pentru ca v-am recomandat mai sus consultul ginecologic anual, insotit de testul prin care se face screening-ul pentru cancerul de col uterin, vreau sa vorbim acum de cele câteva reguli care ar trebui respectate inainte de recoltarea testului Babes-Papanicolau. Nerespectarea acestor reguli simple poate duce, din nefericire, la rezultate fals pozitive pentru anumite afecțiuni, generand de aici panica de rigoare.
1.Recoltarea se face la distanță de menstruație. Eu recomand la cel puțin 3 zile distanță față de ultima zi a menstruației.
2.Recoltarea se face maxim cu 1 săptămână înainte de următoarea menstruație.
3.Înainte cu 48 de ore, nu se efectuează spălături vaginale (foarte multe paciente tind să facă acest lucru având în vedere că vin la doctor și își doresc ca zona să fie curată; acest lucru mai mult ne încurcă).
4. Înainte cu 48 de ore, nu trebuie să ai contact sexual.
5. Înainte de recoltare, nu e necesar să mergi la cosmetică; te rog, crede-mă, sunt alte lucruri în zonă care mă interesează, mai exact sănătatea, nu frumusețea.
6. În cazul pacientelor aflate în Climacterium (menopauză), recoltarea se poate face oricând, dar se aplică regulile enumerate mai sus.
7. În cazul pacientelor care au născut, prelevarea se face la 3 luni postpartum.
8. În cazul pacientelor cărora li s-a practicat histerectomie totală, medicul curant va decide necesitatea recoltării ulterioare de pe bontul vaginal, în funcție de indicația intervenției.
9. În cazul pacientelor gravide, cu un test anterior în limite normale, prelevarea se va face după naștere, ca la punctul 8; în cazul pacientelor cu un rezultat nefavorabil care rămân gravide, repetarea testului se face în trimestrul 2 și managementul se va face în funcție de caz.
10. În cazul pacientelor care au parteneri de același sex, recoltarea se face după regulile descrise anterior.
11. Recoltarea presupune obligatoriu examenul cu valvele ginecologice sau specul vaginal: înainte și în timpul recoltării se face inspecția zonei – aspectul colului uterin, cantitatea secreției vaginale, pereții vaginali etc. 12. Post-recoltare, poate exista o sângerare minima determinată de periuța de recoltare.
Sunt aici să te ajut, dar lucrăm în echipă!
Dr. Mănac Dana
(Specialist Obstetrica-Ginecologie Clinica 360)