Dr. Moraru Despina (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)
Esofagul Barrett este o afectiune esofagiana caracterizata prin inlocuirea epiteliului scuamos de la nivelul esofagului distal, cu un epiteliu columnar gastric, pe o lungime mai mare de 1cm. Importanta acestei afectiuni rezida in faptul ca lasata netratata are un risc crescut de transformare in cancer esofagian.
Cauze
Expunerea prelungita la refluxul acid in cazul pacientilor cu boala de reflux gastro-esofagian duce la inlocuirea epiteliului esofagian cu cel gastric, care este mai rezistent la agresiunea acida.
Simptome
Pana la o treime dintre pacienti sunt asimptomatici, iar restul prezinta simptome de boala de reflux si anume: regurgitatii acide (intoarcerea continutului gastric/esofagian in gura cu gust acru), pirozis (arsura retrosternala la 30-60 minute dupa masa), disfagie (senzatia de pasaj anormal a bolului alimentar prin esofag).
Diagnostic
Singura modalitate de diagnostic este endoscopia digestiva superioara – care permite vizualizarea directa a contrastului dintre mucoasa gri-rozata esofagiana si cea rosie a stomacului, cea din urma depasind jonctiunea dintre stomac si esofag pe o lungime de 1-3cm in cazul esofagului Barrett scurt sau pe o lungime de >3cm in cazul esofagului Barrett lung. Daca la endoscopie se constata modificarile de mai sus, medicul dumneavoastra va preleva mai multe fragmente de biopsie – acestea stabilesc diagnosticul de certitudine si permit urmarirea periodica a modificarilor histopatologice. Elementul prognostic esential este prezenta displaziei (dezvoltare anormala a tesutului) confirmata de catre doi medici anatomopatologi, dintre care unul specializat pe tubul digestiv.
Screening
Se recomanda screening-ul pentru esofagul Barrett urmatorilor pacienti: -de sex masculin care prezinta simptome cronice de reflux gastroesofagian (de peste 5 ani) sau simptome foarte frecvente (saptamanale); -pacientilor care au cel putin 2 factori de risc pentru cancerul esofagian: varsta peste 50 ani, rasa caucaziana, obezitate centrala (circumferinta taliei >102cm), fumatori sau cu istoric de fumat si pacientilor cu o ruda de gradul I cunoscuta cu esofag Barrett sau neoplasm esofagian.
Supravegherea pacientilor cunoscuti cu esofag Barrett
Se realizeaza prin endoscopie asociata cu cromoendoscopie virtuala – o tehnica imagistica cu rezolutie inalta ce creste acuratetea examinarii prin modificarea culorii structurilor si accentuarea leziunilor, structurilor vasculare sau glandulare. Supravegherea consta in prelevarea endoscopica a 4 fragmente de biopsie (cate una din fiecare cadran), la fiecare 2 cm de esofag Barrett in cazul pacientilor fara displazie, sau la fiecare 1 cm in cazul pacientilor cu displazie diagnosticata anterior. Pentru esofagul Barrett fara displazie, supravegherea se realizeaza la un interval de 3-5 ani: 3 ani pentru esofagul Barrett scurt si 5 ani pentru esofagul Barrett lung.
Tratament
Tratamentul medicamentos are ca scop ameliorarea simptomelor prin suprimarea secretiei acide cu agenti de tipul inhibitorilor de pompa de protoni. Tratamentul endoscopic se adreseaza, in general, cazurilor cu displazie de grad redus sau celor cu displazie inalta dar fara comorbiditati. Se pot realiza: mucosectomie endoscopica, ablatie prin radiofrecventa, coagulare cu plasma argon, crioterapie, terapie fotodinamica sau coagulare multipolara. Tratamentul chirurgical se recomanda cazurilor ce nu pot fi manageriate endoscopic.