Dr. Musat Maria Alexandra (Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Clinica 360)
Boala COVID -19 are un spectru larg de manifestari clinice, acestea variind de la infectie asimptomatica pana simptome respiratorii severe, ducand chiar la deces. S-a observat ca evolutia bolii este influentata in sens negativ de prezenta unor comorbiditati precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea etc.
Dintre acestea diabetul este una dintre cele mai frecvente afectiuni care,asociata cu infectia SARS-CoV-2, poate duce la deces.
Pe de alta parte, studiilor observationale desfasurate in aceasta perioada au aratat o prevalenta crescuta a hiperglicemiei la pacientii afectati de COVID-19, fara ca acestia sa fi prezentat anterior vreun dezechilibru glicemic. Nu se stie inca daca virusul SARS-CoV-2 afecteaza direct sau indirect celulele beta –pancreatice. Exista teorii care sustin ca acesta s-ar localiza in pancreasul endocrin, distrugand celulele pancreatice, ceea ce duce la scaderea secretiei de insulina. Aceasta teorie este sustinuta si de detectarea antingenului SARS-CoV-2, in pancreasul pacientilor ce au decedat.
De asemenea, prezenta virusului SARS-CoV-2 determina si o secretie crescuta de cytokine, ce duce la starea proinflamatorie razpunzatoare de aparitia insulinorezistentei si a hiperstimularii celulelor beta, la pacientii fara istoric sau diagnostic anterior de diabet. Ambele fiind etape premergatoare aparitiei diabetului. Iar in cazul pacientilor cu diabet preexistent, aceasta stare proinflamatorie este accentuata, determind astfel un dezechlibru glicemic important.
Hiperglicemia observata atat la pacientii cu diabet anterior, dar si la cei fara diabet, poate fi cauzata si de corticoterapia necesara in tratarea cazurilor severe de COVID-19.
In concluzie, interrelatia dintre diabet si COVD-19 este complicata si bidirectionala: infectia cu SARS-CoV-2 determina hiperglicemie pe de o parte, iar hiperglicemia preexsitenta COVID-19, ii inrautateste prognosticul celei din urma.
Astfel, ar fi indicat ca toti pacientii care au suferit de COVID-19 ,indiferent de varsta, si in special cei care au necesitat corticoterapie, sa isi dozeze glicemia si, in functie de caz, hemoglobina glicozilata. Iar pacientii cu diabet preexistent COVID-19, ar trebui sa-si monitorizere mai atent glicemiile in cursul bolii si sa tina legatura cu medicul diabetolog pentru optimizarea schemei terapeutice.