fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Despre starea de greata si varsaturi.

• Ce inseamna greata si varsaturi?
Greata si varsaturile nu reprezinta o boala ci mai degraba simptome ale unor patologii diferite, cum ar fi gastroenterocolitele, toxiinfectiile alimentare, raul de masina, obstructia intestinala, traumatismul cerebral, apendicita sau migrenele. Greata si varsaturile pot fi cateodata simptome ale unor boli extrem de serioase ca infarctul micocardic, boli renale sau hepatice, tumori cerebrale sau anumite forme de cancer.

• Care este diferenta dintre greata si varsaturi?
Greata este o senzatie subiectiva de la nivelul stomacului care insoteste, de obicei, impulsul de a vomita, dar care nu duce intotdeauna la varsaturi. Varsaturle reprezinta golirea fortata voluntara sau involuntara a continutului stomacal pe gura. Factorii declansatori care pot determina varsaturile pot veni de la stomac sau intestine (infectii, leziuni sau o reactie de la alimente), de la urechea interna (ameteli sau rau de miscare) sau de la creier (traumatisme, infectii cerebrale, tumori sau migrene).

• Cine sunt cei mai predispusi sa simta aceste simptome?
Greata si varsaturile pot aparea atat la copii cat si la adulti. Persoanele diagnosticate cu o forma de cancer, care urmeaza un tratament chimioterapic au un risc crescut de greata si varsaturi. Femeile insarcinate in primul trimestru pot de asemenea, prezenta greata si varsaturi, denumite in mod uzual “greturi matinale”. Este estimat ca intre 50 si 90% dintre femeile insarcinate prezinta greata, si intre 25 si 55% prezinta si varsaturi.

• Care pot fi cauzele ce determina greata sau varsaturi?
Multe patologii vin insotite de greata. Cele mai comune ar fi: raul de mare sau raul de miscare, sarcina in primul trimestru, durerea intensa, expunerea la anumite toxine, stresul emotional (frica), boli ale veziculei biliare, toxiinfectie alimentara, indigestie, anumite mirosuri.
Cauza varsaturilor difera in functie de varsta. Pentru adulti, varsaturile apar datorita unei infectii virale sau toxiinfectie alimentara, si ocazional datorita raului de miscare sau a unei boli insotite de febra. In cazul copiilor, varsaturile sunt determinate de infectii virale, mancatul in exces, tuse, sau boli insotite de febra mare.
De regula, varsaturile constituie un simptom inofensiv, dar cateodata pot face parte dintr-o patologie grava ca encefalita, meningita, ocluzia intestinala, apendicita sau tumorile cerebrale. Un alt factor de luat in seama atunci cand vine vorba de varsaturi este deshidratarea. Copiii au un risc crescut de deshidratare, mai ales atunci cand varsaturile sunt insotite de scaune diareice. Semnele de deshidratare sunt: gura si buzele uscate, accelerare a ritmului de respiratie, puls crescut.

• Ce puteti face sa ameliorati greata si varsaturile?
Atunci cand incercati sa ameliorati greata: beti lichide clare si mai reci; consumati mancaruri usoare, eventual fainoase simple (paine sau biscuiti sarati); evitati mancarurile grase, prajite si dulciurile; mancati incet si luati mese reduse cantitativ; nu amestecati mancarurile fierbinti cu cele reci; evitati activitatea fizica dupa mese; evitati spalatul pe dinti imediat dupa masa.
Atunci cand incercati sa opriti varsaturile: evitati mancarurile solide pana cand episodul de varsatura se amelioreaza; beti cantitati crescande de lichide clare; repaus fizic.

• In ce situatii ar trebui consultat un medic?
O persoana ce acuza greata ar trebui sa consulte un medic daca acest simptom dureaza de mai mult de o saptamana sau daca exista posibilitatea unei sarcini. Varsaturile dureaza de obicei intre 6 si 24h si pot fi ameliorate acasa. Adultii ar trebui sa mearga la medic daca varsaturile sunt de mai mult de 24h sau daca sunt semne de deshidratare moderata.
Exista semne si simptome de alarma, in cazul carora este necesar sa mergeti la medic cat mai repede:
– varsaturile cu sange (sange proaspat sau “in zat de cafea”);
– durere de cap severa sau rigiditatea gatului;
– somnolenta, letargie;
– confuzie;
– durere abdominala severa;
– febra (temperatura mai mare de 38˚ C);
– varsaturi insotite de scaune diareice.