Analgo-sedarea reprezintă o tehnică medicală care are ca scop pe de o parte reducerea durerii, iar pe de altă parte inducerea unei stări de relaxare sau de somnolență controlată. Analgo-sedarea procedurală se realizează prin administrarea pe cale intravenoasă, pe branulă, a unor medicamente sedative și analgetice. În timpul investigației medicale la care este supus, pacientul este monitorizat prin urmărirea cu atenție a funcțiilor vitale, a stabilității respiratorii și a celei hemodinamice, obiectivul principal al acestei proceduri fiind îndeplinirea dezideratelor de siguranță și confort pentru pacient.
Când vorbim despre analgo-sedare, vorbim despre ce presupune acest proces atunci când avem de făcut anumite investigații, vorbim despre cum se pregătește un pacient pentru sedare și despre contraindicațiile acestei tehnici anestezice.
Ce trebuie să știm înainte?
Iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când este nevoie să ne supunem unei investigații medicale care implică analgo-sedarea:
1. Înainte de investigația medicală pe care urmează să o efectuăm trebuie să ne asigurăm că respectăm întocmai regimul alimentar primit din partea personalului medical.
2. Este esențial ca înainte de procedură, să discutăm cu medicul anestezist despre administrarea analgo-sedării. Acesta va evalua starea noastră de sănătate și va decide dacă analgo-sedarea este necesară și sigură pentru noi.
Printre întrebările pe care medicul ni le va adresa le putem întâlni pe următoarele:
● Aveți probleme de sănătate?
● Aveți probleme dentare, cum ar fi dinți slabi sau dinți falși?
● Ce medicamente luați, inclusiv medicamente fără prescripție sau suplimente?
● Fumați, consumați alcool sau utilizați droguri?
● Aveți alergii la alimente sau medicamente?
● Ați avut dumneavoastră sau vreo rudă de-a dumneavoastră, vreo reacție adversă produsă de medicamentele anestezice?
3. Trebuie să îi furnizăm medicului anestezist istoricul nostru medical detaliat, inclusiv orice alergii la medicamente, afecțiuni medicale existente sau orice alte informații relevante.
4. Trebuie să fim conștienți de posibilele efecte secundare ale analgo-sedării, cum ar fi somnolența temporară sau amnezia procedurală. Aceste efecte pot varia de la persoană la persoană, și este important să discutăm cu medicul despre așteptările și eventualele întrebări pe care le avem.
5. Înainte de a primi analgo-sedarea, ni se va solicita să semnăm un formular de consimțământ informat. Acest document confirmă că înțelegem informațiile oferite despre procedura pe care urmează să o efectuăm, că am discutat despre riscurile și beneficiile ei cu medicul nostru și că suntem de acord să continuăm procedura cu analgo-sedare.
Ce se întâmplă în timpul analgo-sedării?
În timpul procedurii, anestezistul verifică continuu respirația, tensiunea arterială și ritmul cardiac, aceasta este o măsură de siguranță esențială pentru a se asigura că pacientul rămâne într-o stare stabilă pe tot parcursul investigației.
Unul dintre principalele beneficii ale analgo-sedării este controlul eficient al durerii, drept urmare, un prim efect imdeiat resimțit va fi acela de ameliorare a disconfortului, fie că vorbim despre desfășurarea investigație sau despre perioada ulterioară acesteia. De asemenea putem intra într-o stare de relaxare profundă sau somnolență, fapt ce va contribui semnificativ la reducerea anxietății asociate procedurii medicale.
Revenirea din analgo-sedare se face prin supravegherea permanentă a pacientului într-un salon de supraveghere post-anestezică unde se continuă monitorizarea funcțiilor vitale. Perioada de recuperare este de regulă de 35-45 de minute, însă aceasta depinde de la pacient la pacient.
Drintre efectele imediat ulterioare analgo-sedării putem enumera:
-somnolența temporară: după încheierea procedurii, putem resimți o ușoară somnolență sau letargie. Această stare este o reacție normală la medicamentele sedative și, de obicei, dispare în scurt timp.
– unele medicamente sedative pot afecta memoria pe termen scurt, ceea ce înseamnă că este foarte posibil să ne amintim parțial sau chiar deloc procedura efectuată. Acest efect este adesea perceput ca un beneficiu, mai ales în situația în care procedura poate fi considerată stresantă sau inconfortabilă.
Care sunt efectele secundare pe care le putem resimți în urma analgo-sedării?
Efectele secundare ale analgo-sedării pot varia în funcție de tipul de medicament folosit, de doza administrată și de reacțiile individuale ale fiecărui pacient, însă printre acestea se pot enumera:
-somnolență sau confuzie;
-amnezie temporară;
-greață și vărsături;
-scăderea tensiunii arteriale;
-reacții alergice;
-durere de cap;
-dificultăți la urinare;
Recomandarea medicilor pentru pacienții care urmează să efectueze o procedură medicală cu analgo-sedare este să vină la clinică împreună cu un aparținător care să îi însoțească pe drumul spre casă și care să le fie sprijin în primele ore după efectuarea investigațiilor. De asemenea, după analgo-sedare, pacientul este informat că îi este interzis să conduc o maşina sau orice alt vehicul de locomoție sau să opereze sisteme automatizate, timp de 24 ore.
Utilizarea analgo-sedării în context medical aduce numeroase beneficii pentru pacienți, inclusiv reducerea durerii, inducerea stării de relaxare și facilitarea recuperării rapide. Este important ca fiecare pacient să fie informat cu privire la potențialele efecte ale analgo-sedării înainte de a se decide asupra acestei opțiuni, de aceea este recomandată și încurajată discuția cu echipa medicală.