fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Ce trebuie sa stii despre Videocapsula Endoscopica?

Videocapsula endoscopica este o procedura care folosește o camera în miniatura, de dimensiunea unei pastile de vitamine, pentru a fotografia tubul digestiv. Pe măsura ce aceasta capsula parcurge tubul digestiv al pacientului, ea face mii de fotografii ce se transmit unui echipament de înregistrare, numit receptor, purtat de către pacient la centura. Capsula endoscopica ajuta medicii la diagnosticarea tulburărilor intestinului subțire-loc greu abordabil prin tehnicile endoscopice convenționale (endoscopie și colonoscopie).
Tot procesul medical durează 8 ore însă înainte de evaluare, medicul dumneavoastră vă va oferi o serie de instrucțiuni în vederea pregătirii intestinul subțire. Este foarte important sa urmați aceste instrucțiuni, întrucât o pregătire corespunzătoare va avea ca efect un rezultat cat mai cuprinzător.


Indicații: Doctorul dumneavoastră va poate prescrie aceasta investigație pentru a identifica următoarele probleme:
• Hemoragia digestiva de cauza neelucidata (anemia în observație etiologica)-este cea mai frecventa indicație a capsulei endoscopice;
• Diagnosticarea bolilor inflamatorii digestive-capsula endoscopica poate releva zonele de inflamație ale intestinul subțire;
• Diagnosticarea cancerului-capsula endoscopica poate diagnostica tumori ale intestinului subțire;
• Diagnosticarea bolii celiace-capsula endoscopica este uneori folosita în diagnosticarea și monitorizarea acestei patologii;
• Examinarea esofagului-capsula endoscopica este folosita pentru examinarea esofagului in scopul detectării varicelor esofagiene;
• Screening-ul polipilor-pentru persoanele care au sindrom de polipoza intestinala;
• Evaluare complementara după investigații imagistice- dacă rezultatele unei evaluări imagistice sunt incerte, atunci se poate recomanda evaluarea prin capsula endoscopica.

Riscuri: Capsula endoscopica este o evaluare sigură, cu toate acestea se poate întâmpla ca o capsula endoscopica sa prezinte retenție la nivelul tubului digestiv. Riscul, deși redus, este prezent la persoanele care au o problema ce duce la îngustarea lumenului digestiv-tumori, boala Crohn stenozantă sau intervenții chirurgicale anterioare la nivelul tubului digestiv.
Echipamentele cardiace implantabile, nu reprezinta o contraindicație pentru efectuarea explorării prin videocapsula endoscopica. Capsula endoscopica este contraindicata în sarcina, cu excepția situațiilor cu potențial vital (hemoragii digestive, tumori hemoragice, etc).

Medicație și alimentație: Pentru a avea imagini cat mai clare și pentru a obține cele mai bune rezultate veți fi rugat sa opriți alimentația lichida și solida pentru cel puțin 12 ore înainte de procedura. În cele mai multe cazuri, medicul dvs. curanta vă va prescrie un laxativ- aceasta opțiune este demonstrata ca fiind eficienta în asigurarea unei calități superioare a imaginilor. Totodată, pentru a nu interfera claritatea imaginilor obținute, medicul dumneavoastră va poate recomanda stoparea unor anumite medicamente (cu precadere medicamente sau suplimente alimentare care contin fier in compozitie).

La ce sa va așteptați: În ziua efectuării investigației medicale va sugeram sa aveți o îmbrăcămintea confortabila care sa permită poziționarea, prinderea și menținerea (prin intermediul unei centurii special destinate), a aparatului receptor, pentru o perioada de 12-24 ore, astfel încât sa nu va simțiți incomod. Se recomanda un tricou de bumbac sau o bluza de bumbac fără nasturi sau accesorii metalice. Receptorul, aparatul prin care se pot vedea în timp real pozele efectuate de videocapsula, este atașat în partea stânga a unei centuri care se poziționează și se prinde la nivelul abdomenului dvs. Centura nu trebuie îndoita, astfel ca nu veți avea voie sa dormiți pe ea (pe burta); de asemenea, pe parcursul examenului cu videocapsula se recomanda sa stați la o distanta de 1-2 metri de aparate care emit unde electromagnetice ce pot interfera cu videocapsula (televizor, radio, telefon mobil) și sa nu faceți exerciții fizice.

Pre-procedural: Examinarea clinica se va face într-o camera individuala întrucât este necesara fixarea centurii (care conține recorderul) precum și a antenelor transmițătoare (montarea acestor antene este valabilă doar în unele cazuri, în funcție de tehnologia folosită).

În timpul procedurii: Odată ce recorderul este conectat și pregătit, veți inghiți capsula cu un pahar de apa. Odată înghițita, nu veți mai simți prezenta capsulei. Ulterior veți putea continua activitățile normale din ziua respectiva, cu unele excepții pe care le veți discuta cu echipa medicala.
NB: Capsula endoscopica va fi desigilata în fata dumneavoastră și dumneavoastră veți fi prima persoana care o va atinge.

Post-procedural: Va trebui sa așteptați timp de 2 ore pana veți putea consuma lichide și 4 ore pana veți putea servi un prânz sau o gustare ușoara. Examinarea este completa după 8 ore iar odată depășit acest termen, va puteți întoarce la clinica pentru returnarea echipamentului (format din centura și din receptorul atașat acesteia).
În ceea ce privește capsula endoscopica înghițita, trebuie sa aveți în vedere ca pe aceasta o veți elimina în timpul primelor scaune. În cazul în care nu observați capsula în vasul de toaleta, nu trebuie sa va impacientați, întrucât este posibil sa aveți un tranzit intestinal mai lent decât în mod normal, sau sa fi eliminat capsula endoscopica împreuna cu materiile fecale.
De reținut: timp de 5-7 zile după examenul cu videocapsula (pana eliminați videocapsula prin scaun), nu este indicat sa efectuați examen IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) .

Obținerea rezultatului: Videocapsula endoscopica transmite mii de imagini ce sunt capturate de către receptorul atașat centurii purtate. Aceste imagini sunt descărcate și montate astfel încât sa realizeze un film continuu. Medicul dumneavoastră examinează aceste imagini, iar în momentul obținerii unui rezultat (proces care poate dura pana la maxim o săptămâna) vi-l va comunica și dvs.