Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Ce este colonoscopia si care sunt etapele necesare pentru o astfel de investigatie medicala?

de vorba cu Dr. Elmi Geilan -Medic Specialist Gastroenterologie Clinica 360

Ce este colonoscopia?

Colonoscopia este o manevra endoscopica, care permite vizualizarea, in timp real a interiorului colonului si eventual, inspectia vizuala a ultimei anse ileale; aceasta examinarea se realizeaza cu un aparat numit colonoscop – un tub flexibil care are in varf o camera de luat vederi ce transmite imagini, in timp real, din interiorul colonului, pe un monitor.

Cand se recomanda colonoscopia (indicatii)

  • Screening pentru cancer de colon, incepand cu varsta de 50 de ani,sau istoric familial de cancer in sfera digestiva
  • Tulburari de tranzit (diaree/constipatie)
  • Meteorism abdominal (balonare)
  • Durere abdominala de cauza neprecizata
  • Pierdere de sânge prin scaun – evidentă sau depistată prin testul sângerărilor oculte
  • Anemie in curs de investigare
  • Scadere in greutate neexplicata
  • Lipsa poftei de mancare,oboseala
  • Pregatirea pentru colonoscopie

Pregatirea pentru colonoscopie

Pregătirea începe în ziua precedentă colonoscopiei; pacientul trebuie să ingere o soluție cu efect purgativ (Fortrans – 4 litri) ce are ca rol curățarea intestinului de materiile fecale pentru o vizualizare optimă a peretelui intestinal; în tot acest timp pacientul nu trebuie sa consume alimente solide , dar poate asocia lichide (ceai, compot, apa plată).

De retinut!

  • Medicatia personala esentiala(cardiologica,endocrinologica etc) se poate administra anterior procedurii, după schema stabilită, cu o cantitate mică de apă (dar nu mai putin de 6 ore pana la programare)
  • La pacientii cu tratament cardiologic, este necesar precizarea medicației antiagregante sau anticoagulante
  • Pacientul diabetic (aflat în tratament cu antidiabetice orale sau insulină) – lipsa aportului alimentar în timpul pregătirii pentru colonoscopie necesită ajustarea dozelor/oprirea temporară a medicației antidiabetice pentru evitarea hipoglicemiei.

Cum se desfașoară colonoscopia?Pacientul va fi condus din salonul in cabinetul de endoscopie, unde initial va fi evaluat de catre medicul examinator si cel anestezist pentru a se inregistra si evalua si parametri vitali.

Procedura presupune asezarea pacientului pe partea stângă, pe un pat special pentru examinar si introducerea un tub lung, flexibil și iluminat, în colonul acestuia, prin rect.

Colonoscopul va transmite imagini din interiorul colonului, astfel încât medicul va putea urmări îndeaproape mucoasa colonului. Pe măsură ce tubul avansează, se introduce aer pentru a se destinde colonul și a se obține condiții optime de vizualizare. Acest lucru poate determina disconfort abdominal (cel mai frecvent balonare si crampe abdominale)

Durata medie a investigației este de 30 minute. Pe parcursul investigatiei pacientul va fi monitorizat de catre echipa medicala (medic si asistent) cu evaluarea periodica a starii generale a pacientului, si a parametrilor vitali (tensiune arteriala,alura ventriculara)

In timpul investigatiei, poate exista disconfort abdominal (durere) a carei intensitate difera de la pacient la pacient. Din acest motiv exista posibilitatea efectuatii investigatiei cu analgo -sedare (anestezia superficiala).

După examinare, pacientul se va afla o perioadă sub supraveghere medicală, in salon. În cazul pacienților care au efectuat investigatia cu sedare, după aproximativ 1 oră se poate permite externarea în compania unui însoțitor, cu interzicerea conducerii unui autovehicul și a consumului de alcool.