Una dintre cele mai frecvente patologii ale esofagului este reprezentata de boala de reflux gastroesofagian. La 20% din populatie se manifesta ca arsuri sau regurgitatii. Un procent mai mic de pacienti prezinta simptome ca durere in capul pieptului, tuse seaca sau raguseala.
Muschiul diafragm si sfincterul esofagian inferior actioneaza ca bariere ce previn acidul gastric sa urce in esofag (reflux). O hernie hiatala apare atunci cand orificiul diafragmatic se largeste si partea superioara a stomacului aluneca in sus, in cutia toracelui. Hernia hiatala (sau hernia gastrica transhiatala) se poate vedea la tranzitul baritat sau in timpul endoscopiei digestive superioare. Boala de reflux gastroesofagian poate exista si in absenta herniei hiatale, ca urmare a unei disfunctionalitati a sficterului esofagian inferior.
Cel mai frecvent simptom in boala de reflux gastroesofagian este pirozisul (termenul medical pentru arsuri). Multi adulti acuza arsuri in relatie cu anumite alimente sau mese copiaose. Daca refluxul apare legat de acesti factori, tratamentul consta in principal in evitarea lor. Masuri generale de tratament includ evitarea anumitor alimente ca ciocolata, menta, grasimile si alcoolul tare, toate acestea putand cauza reflux.
Forta de gravitatie ajuta la golirea esofagului, astfel incat se recomanda ca pacientii sa doarma cu capul sprijit pe 2-3 perne. De asemenea, mancand mese mici cantitativ si evitand pozitia culcat 3 ore dupa mese, poate fi de folos in ameliorarea simptomelor.
Pentru pacientii supraponderali se recomanda scaderea in greutate pentru a evita impingerea continutului gastric spre cutia toracica.
Pacientilor ce prezinta simptome frecvente de reflux gastroesofagian sau manifestari atipice li se recomanda efectuarea unei endoscopii digestive superioare. Manifestarile atipice ale BRGE includ durerea retrosternala (care nu are legatura cu patologia cardiaca), tusea seaca sau raguseala. Pacientii cu aceste simptome necesita de obicei combinatii medicamentoase sau doze mai mari de medicamente. Pentru a demonstra ca boala de reflux gastroesofagian cauzeaza aceste simptome, pacientii pot avea nevoie de un test numit pHmetrie. Acesta presupune ca o sonda foarte subtire sa fie introdusa prin nas pana in esofag. Este lasata in aceasta pozitie 24h. In acest timp pacientul noteaza simptomele iar acestea se coreleaza apoi cu episoadele de reflux inregistrate.
Pe langa tratamentul medicamentos, in boala de reflux gastroesofagian exista si tratament chirurgical. Acesta este indicat atunci cand pacientul necesita doze crescute de medicamente, cand medicatia este insuficienta sau cand pacientul nu poate tolera medicatia. Interventia chirurgicala presupune infasurarea esofagului terminal cu partea superioara a stomacului (fundoplicatura Nissen). Astfel, se corecteaza hernia hiatala si se opreste regurgitarea acidului gastric. Acest tip de interventie chirurgicala se efectueaza laparoscopic.