Dr. Figan Fetislam (Medic Primar Medicină Internă; Medic Specialist Gastroenterologie- Clinica 360) ne explică
Ecografia abdominală este o metodă indispensabilă medicului gastroenterolog/ internist; aceasta ajută clinicianul atât în detectarea primară a unor afecțiuni, cât și în identificarea complicațiilor și precizarea tendinței evolutive a acestora.
Imaginile capturate cu ajutorul ultrasunetelor permit analizarea structurii și a mișcărilor organelor, și o imagine de ansamblu aspura modului în care sângele circulă prin vasele de sânge. În cadrul acestui tip de investigație medicală pot fi analizate ecografic atat principalele organe interne: ficatul, arborele biliară, pancreasul, cât și tubul digestiv al pacientului.
Ecografia ficatului este indicată în numeroase afecțiuni și stări clinice precum: sindromul dureros al hipocondrului drept, sindromul hepatomegalic cu sau fără splenomegalie, sindromul ascitic, mase palpabile la nivelul hipocondrumui drept, stări septice, sindroame de slăbire marcată (cu suspiciunea de neoplazie și nu numai), pacienților cu afecțiuni oncologice cunoscute, cu ciroză hepatică cunoscută (detectarea unui hepatocarcinom incipient),sau pentru evaluarea perioadică a strarii de sănătate.
Ecografia arborelui biliar reprezintă prima opțiune imagistică aleasă în explorarea colecistului și cailor biliare, îndeosebi în urgență. Indicațiile ecografiei în patologia arborelui biliar sunt: durerea acută sau cronică în hipocondrul drept, suspiciunea clinică de colecistită acută, orice masă palpabilă în hipocondrul drept sau în epigastru, orice sindrom icteric, suspiciune clinică de tumoră a colecistului sau a cailor biliare.
Ecografia pancreasului este indicată în situații multiple: evaluarea periodică a stării de sănătate, sindromul dureros abdominal cronic cu iradiere posterioară și/sau condiționare alimentară, etilism cronic, scădere ponderală inexplicabilă, diabet zaharat recent instalat sau decompensarea accelerată a unui diabet vechi, sindrom de maldigestie/malabsorptie, abdomen acut medical sau chirurgical, colica biliară prelungită, stări postoperatorii.
Ecografia tubului digestiv este indicată în situații multiple: sindroame digestice tipice (diareic acut sau cronic, de hiperemeza, ocluziv sau subocluziv, de constipație), sindrom dureros abdominal, sindrom anemic, scădere ponderală, sau pentru evaluarea perioadică a strarii de sănătate.
Explorarea ultrasonografică se poate efectua în orice moment al zilei, nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului, însă pentru a obține imagini cât mai concludente este recomandată o perioada de abstinență de la mâncare de 4-6 ore, înainte de examinare.