fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Avantajele consultului ortopedic

Ortopedia este o specialitate medicală cu focus asupra diagnosticării și tratamentului leziunilor aparatului musculo-scheletal, dar și cu implicare în ceea ce privește prevenția acestora. Aparatul musculo-scheletal este format din oase, mușchi, articulații, tendoane, ligamente și nervi, toate fiind necesare și esențial pentru mișcare, pentru menținerea stabilității și deci, pentru funcția fizică generală a corpului.
Din punct de vedere terapeutic, ortopedia este o ramură atât medicală cât și chirurgicală, deoarece cuprinde atât tratament non-chirurgical (aparate gipsate, infiltrații locale, medicație antialgică și antiinflamatorie), cât și chirurgical (prin artroscopie sau abord deschis, în scopul reparării și/sau înlocuirii structurilor afectate).


Una dintre recomandările de bază în majoritatea problemelor de sănătate este reprezentată de menținerea unui stil de viață sănătos și echilibrat, recomandare ce are în primul rând implicății asupra statusului activ al pacientului, lucru evident posibil doar atunci când pacientul se poate mobiliza independent și fără durere. Ortopedia este așadar o piatră de temelie atât a corpului, cât și a minții, deoarece, o minte sanatatoasa este într-un corp sănătos”, iar menținerea acestora în parametri reprezintă un punct cheie pe măsură ce înaintăm în vârstă. Diagnosticul precoce și tratamentul pot preveni ulterioarele complicații ce pot să apară și pot îmbunătăți deasemenea, abilitatea de a performa diverse activități fizice zilnice în mod confortabil.

În cadrul consultației de ortopedie din Clinica 360 pacientul are parte de o discuție amănunțită despre semnele și simptomele decelate și despre istoricul său medical. Această discuție este urmată de o examinare fizică detaliată care este încheiată cu recomandări medicale și cu o prezentare detaliată a diagnosticului, a tratamentului și a riscurilor tratamentului, atât dacă este urmat, cât și dacă acesta nu este efectuat de către pacient. Un prim pas spre un tratament eficient este ca pacientul să își înțeleagă cât mai bine afecțiunea și implicățiile acesteia.

De-a lungul carierei până în prezent m-am ocupat de o arie largă de patologii, printre care voi aminti:
• Chirurgia mâinii (contractură Dupuytren, deget în trăgaci, deget în resort)
• Chirurgia piciorului (hallux valgus – patologie cunoscută popular sub denumirea de ,,monturi”)
• Artroscopia genunchiului pentru diverse afecțiuni ligamentare
• Protezarea genunchiului sau a soldului
• Tratamente non chirurgicale (atele gipsate pentru fracturi, infiltrații locale pentru terapia durerii).

Prevenția reprezintă un punct de cotitură important în menținerea sănătății, iar din păcate majoritatea pacienților ajung la un consult de specialitate târziu, atunci când încep deja să resimtă durere sau alte simptome supărătoare ale afecțiunii lor. Odată ce apar complicațiile, tratamentul este mai de amploare, implică altă îngrijire psiho-emoțională și fizică, alt timp de recuperare și implicit, alte costuri. Menținerea sănătății articulațiilor și a întregului aparat musculo-scheletal este esențială, mai ales odată cu înaintarea în vârstă și mai ales în cazul femeilor care, odată cu menopauza se confruntă cu probleme de osteoporoză și sunt mai predispuse la fracturi.

Un consult anual de ortopedie și atenția pentru detalii în ceea ce privește prevenția pot ajută la creșterea calității vieții, fără grija durerilor sau a limitării mișcărilor din viață de zi cu zi (sportive, urcatul scărilor sau ridicatul nepoților).

-Dr. Oreja Vlad-
-Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie, Clinica 360-