Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului urinar femin si masculin intra in sfera urologiei, specialitate medicala care se ocupa inclusiv de patologia organelor sexuale masculine. Printre afectiunile rinichilor se numara: calculi renali sau tumori renale, disfunctionalitatea cailor urinare, cum ar fi sindromul de jonctiune pielo-ureterala, afectiuni ale vezicii urinare si ale organelor sexuale masculine, respectiv: adenomul de prostata, cancer de prostata, varicocel si hidrocel.

Pe langa afectiunile urologice, specialistul urolog este specializat in investigarea infertilitatii masculine. Domeniul urologiei este strans legat de nefrologie, andrologie, ginecologie si oncologie.

In cadrul Clinicii 360, in cabinetul nostru de urologie, pacientii medicilor urologi pot beneficia de urmatoarele servicii: consultatie de specialitate, ecografie abdomino-pelvina, diagnostic specific pentru citoscopie si uretroscopie.

In cabinetul de urologie al Clinicii noastre, medicii urologi trateaza afectiuni urologice, cele mai des intalnite fiind: litiaza renala, adenomul de prostata, incontinenta urinara, infectii urinare, tumori si disfunctii erectile.

Litiaza renala este o infectie urinara recurenta intalnita mai des la femei. Formarea de calculi in: rinichi, tije caliceale, bazinet, ureter, vezica urinara, prostata sau uretra, este reprezentarea litiazei aparatului urinar. Litiaza depinde de mai multi factori ce tin de organism, de mediu, de alimentatie si de cantitatea de lichide bauta, de factorii climatici sau ereditari.

Calculii formați în rinichi, denumiti popular pietre la rinichi, au tendința de a se elimina natural, cauzand colica renala, care se manifesta prin dureri intense in zona lombara, cu iradiere spre vezica urinara, cu senzatii de greata, varsaturi, urinari frecvente, sau in situatiile mai grave, sange in urina. In situatia in care febra este asociata cu frisoane, se impune consultarea unui medic urolog in cel mai scurt timp posibil, pentru a se face o evaluare a starii pacientului.

Simptoamele prezentei calculilor in vezica urinara sunt: urinare cu sânge, urinare frecventă, întreruptă sau blocată total. Numai medicul urolog poate decide tratamentul calculozei, daca va fi medicamentos, endoscopic sau prin chirurgie deschisă, in functie de situatia fiecarui pacient in parte.

In situatia in care pacientul are piatra la rinichi, creste riscul de reformare a calculilor renali dupa eliminarea lor initiala. Insa, sub atenta supraveghere a medicului urolog, se pot lua masuri de prevenire a acestul fenomen. Medicul nostru urolog va face o serie de teste pentru a stabili un diagnostic si pentru a determina tipul de calculi renali avuti. La final, medicii urologi din cabinetul nostru de urologie, vor prescrie o dieta sau un regim special concepute pentru fiecare pacient in parte. Datorita medicinii moderne, afectiunile urologice pot fi tratate prin metode minim invazive, recuperarea pacientului fiind rapida.

Patologiile urologice clasice sunt:

– pielonefrita: infectie bacteriana a a tractului renal superior. Pielonefrita se localizeaza de obicei la nivelul unui singur rinichi, cuprinzand tesutul interstitial renal si baziletul renal.  Pielonefrita poate fi acuta sau cronica, si poate fi cauzata de:

  • cistita, uretrita sau prostatita – toate acestea sunt infectii ale vezicii renale ce nu raspund la tratament sau care recidiveaza
  • anomalii anatomice in structura aparatul renal, situatie in care nu se permite eliminarea completa a urinei
  • consumul redus de lichide pentru perioade lungi de timp
  • pozitia incorecta a corpului pacientului, situatie in care se produce irigarea deficitara cu sange a rinichilor, avand ca efect diminuarea schimburilor metabolice si a imunitatii locale
  • deplasarea, inflamarea sau lezarea unei vertebre din zona lombara, zona importanta ce influenteaza functionarea corecta a aparatului uro-genital.

– hidronefrozele: daca in interiorul rinichiului caile urinare sunt dilatate atunci se genereaza hidronefrozele. Ca efect secundar, curgerea normala a urinii inspre vezica urinara nu mai este permisa, traiectul până la obstacol fiind dilatat. In cazul in care blocajul persistă, dilatarea urcă și mai sus, cuprinde structurile interne ale rinichiului și genereaza o afectiune mai severă, respectiv uretero-hidronefroza. In situatia in care nu se trateaza aceasta afectiune, pacientul risca ca in timp toate funcțiile rinichiului sa fie afectate, instalandu-se blocarea acestuia. Medicul urolog va realiza un tratament endoscopic sau chirurgical, in functie de situatia in cauza.

Chistele renale sunt acumulările de lichid în pungi localizate în parenchimul rinichiului sub capsulă. Tratamentul constă prin puncție evacuatorie percutanată sau prin laparoscopie.

Cel mai nefericit diagnostic pe care pacientul il poate pentru pacient pe care il poate pune medicul urolog este cancerul de vezica. Conform statisticilor, cancerul de vezica urinara este de cinci ori mai frecvent intalnit la barbati, decat la femei. Cancerul vezicii urinare este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer intalnit la barbati, si al treisprezecelea cel mai frecvent tip de cancer intalnit la femei.

Medicul urolog poate confirma acest diagnostic numai printr-o examinare histopatologica, ce consta in examinarea tumorilor in laborator.

Tumorile aparatului urogenital reprezintă apariția si dezvoltarea de celule anormale în raport cu structurile anatomice ale organului respectiv. Cele mai frecvente simptoame  in situatia in care pacientul prezinta tumori ale aparatului urinar sunt: prezența sângelui  în urină asociate cu paloarea si scaderea in greutate.

Tumorile vezicale cel mai frecvent sunt intalnite la fumătorii inraiti și la cei ce au muncit în mediu chimic (vopsitorii, pielării, etc.). Pot crește spre interiorul vezicii sau pot infiltra peretele, spre exterior. Simptomul cel mai des aparut la aceasta boala este sângerarea prin urină, iar tratamentul se face numai endoscopic, completat cu chimio/ radioterpie sau chirurgical.

Din nefericire majoritatea tumorilor renale si uretrale sunt maligne (canceroase), insa sunt si situatii, intr-un procent foarte mic, in care acestea sunt benigne (necanceroase). Sunt tumori proprii parenchimului renal (carnea rinichiului) sau de uroteliu (ale cavităților renale colectoare de urină).

Tumorile se pot propaga și localiza în ureter, vezica urinară și uretră. În cea mai mare parte își au originea în rinichi, mai puține fiind cele care provin din altă parte a corpului, ca metastază a unei alte tumori.

Odata trecuti de varsta de 40 de ani, barbatii pot avea probleme generate de prostata, fapt ce le poate afecta calitatea vietii, situatii ce se amplifica treptat in functie de particularitatile clinice ale fiecarei boli. Inainte de aceasta varsta, majoritatea problemelor de la nivelul prostatei sunt de natura infectioasa.

Adenomul de prostata este cea mai cunoscuta si frecventa tumora intalnita la barbati. Urinarea frecventa, mai ales in timpul noptii, jetul urinar slab, greutatea in urinare, golirea incompleta a vezicii, incontinenta urinara, urina tulbure, sunt primele simptome aparute in cazul prostatei. Medicul urolog recomanda cu insistenta ca pacientul sa nu neglijeze aceste simptome, si sa solicite un consult la cabinetul de urologie, deoarece in cazul neglijarii se poate instala blocarea urinarii.

Cele mai frecvente manifestari intalnite ale cancerului de prostata sunt: starea de astenie, pierderea in greutate, lipsa poftei de mancare, insomnia, stare de irabilitate a pacientului, dureri vertebrale, tulburari neurologice, semne clinice de insuficienta renala cronica.

In cabinetul de urologie din clinica noastra, medicii urologi ofera consultatii pacientilor de sex masculin, in mod special urmarind buna functionare a organului sexual, care poate prezenta urmatoarele boli: fimoza si boli venerice.

Scrotul de asemenea intra in atentia medicului urolog, pacientul putand acuza dureri in zona. Ca simptome prezentate de catre pacienti sunt: inflamatia scrotului,  acumularea de lichid in jurul unui testicol, acestea putand fi genrate de o boala limfatica sau o tumora testiculara.

Indiferent de varsta bolnavului, medicii nostri urologi recomanda informarea din timp despre orice disfunctionalitate a corpului uman, precum si despre masurile care trebuiesc luate pentru a preveni diversele sale afectiuni.