Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare, sinusurilor.
In cabinetul ORL din cadrul Clinicii 360 se diagnosticheaza si trateaza, de catre renumiti medici specialisti ORL din Constanta, disfunctiile nasului, gatului, urechii, cat si a unor regiuni cervicale.
Medicii ORL din Constanta ai clinicii noastre, va vor explica ce presupune consultul ORL, oferindu-va toate informatiile necesare, astfel asiguram consultatii atat pentru adulti cat si pentru copii, investigatii audiometrice (audiograma tonala), impedansmetrie, fibroscopie nazala si laringiana.
Specul nazal este instrumentul folosit de catre medicii ORL pentru examinarea nasului, gurii si gatului, inspectand astfel fosele nazale, iar timpanul se analizeaza cu ajutorul speculului auricular. Limba, dintii si omusorul, amigdalele palatine, precum si tot ce se mai poate investiga la nivelul orofaringelui, sunt investigate folosind un apasator de gura. Laringele este examinat ulterior cu ajutorul unei oglinzi de mici dimensiuni. Unii pacienti care acuza dureri in gat, descriu aceasta examinare ca fiind neconfortabila, cu toate ca aceste investigatii nu sunt dureroase.
Orice modificare la nivelul foselor nazale care creeaza suspiciuni medicului ORL-ist, sau daca acesta considera ca are motive sa vizualizeze zona din spatele nasului, presupune o examinare endoscopica. Acesta procedura este minim-invaziva, dand posibilitatea medicului sa vizualizeze de aproape zonele de care este interesat cu ajutorul unei camere video.
Tot medicul ORL trateaza sangerarea nazala – epistaxis – este frecvent intalnita in patologia ORL. Sangerarea nazala (epistaxis) este mai des intilnita la sexul masculin, copii, adolescenti si varstnici.
Pentru ca sinuzita sa poata fi diagnosticata corect este foarte important sa apelati la sfatul unui specialist ORL. Cel mai frecvent, sinuzita se asociaza cu obstructie nazala persistenta, rinoree muco-purulenta, greutate la respiratia nazala, cefalee, dureri faciale. De asemenea poate aparea edem periorbitar, dureri de dinti, hiposmie, stare permanenta de oboseala.
Tot in aria medicului ORL-ist intra si faringele, care apartine atat tubului digestiv, cat si aparatului respirator, fiind expus la o varietate de germeni implicati in afectiunile aparute la nivelul lui. Faringita virala este o boala de natura infectioasa, ce va poate trimite la medicul ORL, din pricina unor virusuri cu potential patogen asupra mucoasei faringelui.
Amigdalita poate tranforma fiecare inghititura intr-un adevarat chin, boala frecvent intalnita atat in copilarie, cat si in viata de adult. Durerile resimtite de catre pacient sunt ascutite, insotite adesea de stari febrile si frisoane, factori ce inrautatesc starea de sanatate a pacientului in caz de neprezentare la cabinetul medicului ORL-ist. Formate din tesut limfatic, sub forma unor pungute ovale, amigdalele sunt situate deasupra si sub limba, de o parte si de alta a gatului. Aerul inspirat este filtrat prin amigdale facand parte din sistemul imunoprotector al organismului. Datorita amigdalelor, bacteriile si virusurile, dar si substantele toxice, fumul si praful inspirate pe nas si pe gura sunt anihilate inainte sa ajunga sa provoace infectii la nivelul gatului sau al altor zone din organism. Primele semne ale infectiei sistemului respirator sunt depunerile de puroi în gât, care vin ca rezultat al unei răceli, gripe sau mononucleoză.
Din punctul de vedere al medicului nostru specialist ORL, amigdalita este cat de poate de serioasa si trebuie tratata sub atenta supraveghere a doctorului.
O alta cauza frecventa de solicitare a consultului ORL in perioada verii este durerea de ureche.
Otita externa, cea mai comuna boala a urechii, cauzeaza o durere intensa generata de inflamatia conductului auditiv extern si/sau a pavilionului auricular, discontinua in faza initiala cu caracter de junghi, ulterior devenind continua cu exacerbari nocturne si la atingerea pavilionului urechii, durerea extinzandu-se chiar si la zonele din jurul urechii. Alte simptome ale unei otite externe sunt infundarea urechii, scaderea de auz, tumefierea zonelor vecine, secretii purulente din ureche. Bacteriile si ciupercile care in mod normal colonizeaza tegumentul din conductul auditiv extern sunt principalii factori declansatori ai otitei externe.
Consultul ORL este foarte important pentru a ne asigura ca auzul la copil nu este afectat. In ce situatii poate fi afectat auzul la copil?
- in cazul folosirii betisoarelor pentru curatat – aceasta procedura contraindicata de igienizare favorizeaza crearea unui banal dop de cerumen
- in cazul introducerii corpurilor straine in urechea copilului
- urechea medie si a lantului de osisoare sufera de o malformatie congenitala – in aceasta situatie, daca nu intervine vreo afectiune supraadaugata, scaderea auzului este constanta
- daca pacientului i se constata ca auzul este afectat, descriind senzatia de ureche infundata, precum si prezenta durerii la nivelul urechii, eventual secretie auriculara, febra, atunci se confirma diagnosticul de otita acuta
- in cazul otitelor seroase cronice, sub timpan se acumuleaza lichid si auzul este scazut, situatie in care copilul poate avea ca simptom incapacitatea de a se concentra, devenind neatent, mai absent
- Otomastoiditele cronice la copil sunt afectiuni ce nasc o situatie delicata, respectiv: copilul pacient cu otomastoidita cronica, are de obicei un trecut otologic – i-au curs frecvent urechile in prima copilarie, are adenoidita cronica, a facut numeroase tratamente locale (picaturi in ureche) cat si generale (antibiotice).
Cand un parinte observa mai mult sau mai putin direct o scadere a auzului la copil, eventual asociata cu alte semne (secretie din ureche), recomandam consultul medicului de specialitate ORL – otoscopia si investigatiile de stabilire a auzului.
O alta cauza frecventa a solicita un consult ORL este aparitia scaderii auzului – Hipoacuzia. Istoricul medical al pacientului, starea si nivelul anterior al auzului, simptomele asociate, conjunctura in care s-a produs scaderea auzului, permit orientarea medicului ORL-ist catre diagnostic si eliminarea altor afectiuni.
In cazul hipoacuziei se impun de catre specialistul ORL un consult ORL, urmate eventual de teste de determinare a nivelului si tipului hipoacuzie, examenele radiologice, etc.
Teste vestibulare pentru investigarea problemelor de echilibru se fac in urma analizei nervilor cranieni, de catre medicii nostri ORL-isti, din cadrul Clinicii 360. Daca in urma acestor investigatii amanuntite se constata ca auzul este scazut, medicul ORL-ist va recomanda efectuarea unei audiograme si eventual a unei impedante.
Serviciile oferite de catre cabinetul ORL in cadrul Clinicii 360 sunt urmatoarele:
- consult initial
- control
- toalete pansament, mese nazale si auriculare
- fibroscopii, cauterizari, aspiratii nazale si auriculare
- investigatii audiometrice
- tratamente injectabile
Medicii ORL din Constanta ai Clinicii 360, cu inalta tinuta profesionala si dotarea cabinetului ORL cu performantul endoscop Pentax CT1000, permit abordarea patologiei complexe de specialitate.