Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Oncologie Medicală

Oncologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul tuturor formelor de cancer. Acest departament are mai multe obiecte de activitate printre care:diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), urmarirea pacientilor dupa incheierea tratamentului de specialitate, managementul reactiilor adverse la tratament, screening-ul pentru anumite localizari de cancer, tratamente paliative pentru pacientii la care tratamentele de specialitate nu mai sunt oportune, aspectele etice ale abordarilor pacientilor cu cancer si screening-ul in bolile maligne.

Cancerul este afectiunea generata de multiplicarea dezordonata a unei celule care a scapat de sub controlul mecanismelor de autoreglare ale organismului, o examinare oncologică insa, poate evidenția o boală malignă, care in asociere cu analizele de laborator și imagistica aduc informații suplimentare despre procesul neoplazic si despre tratametul care se impune in cazul fiecarui pacient.

Diagnosticul de cancer este pus cu certitudine numai in urma examinarii la microscop a unei probe de tesut, obtinuta prin biopsie sau excizie chirurgicala. Toate celelalte proceduri diagnostice sunt efectuate pentru a ghida medicul in descoperirea unei anomalii si identificarea tesutului din care se va preleva materialul bioptic. De cele mai multe ori insa, evolutia bolii neoplazice este un proces silentios, dand simptome numai atunci cand masa tumorala este suficient de voluminoasa pentru a crea tulburari in functionalitatea organului sau sistemului in care apare.

Tratamentul cancerului presupune de cele mai multe ori o abordare extinsa, multidisciplinara, cuprinzand chimioterapia, radioterapia, chirurgia oncologica, fiecare avand rolul ei bine stabilit in functie de tipul cancerului, stadiu si afectiunile asociate ale pacientului. Toate aceste metode au rolul si locul bine stabilite in protocoale dezvoltate de organisme mondiale de profil, asigurandu-se astfel o actiune coordonata in vederea celor mai bune rezultate in tratamentul cancerului. Oricare dintre metodele de tratament amintite mai sus poate fi, in diferite circumstante terapeutice: curativa (poate duce la vindecare doar prin administrarea ei izolata), adjuvanta sau neoadjuvanta (face parte dintr-un protocol multidisciplinar care tinteste vindecarea) sau paliativa (tinteste controlul unui simptom sau prelungirea vietii si o calitate cat mai buna a vietii).