fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Nefrologie

Nefrologia este o ramura a medicinei interne care se ocupa cu studiul functiei rinichilor si a bolilor de rinichi.

Nefrologia trateaza patologia renala non-chirurgicala, pre si post-chirurgicala, precum si afectarea renala din boli sistemice: diabet zaharat, hipertensiune arteriala (HTA), vasculite, colagenoze.

Consultatia de specialitate, completata de ecografia renala si diverse investigatii sanguine specifice diagnosticheaza si stabileste tratamentul specific pentru afectiuni foarte frecvente in practica medicala : infectii urinare, litiaza renala, guta, insuficienta renala, boli chistice ale rinichiului, glomerulonefrite, tumori renale.

Cele mai frecvente boli ale rinichilor si ale cailor urinare sunt infectiile urinare. Daca aveti o infectie urinara este posibil sa simtiti usturimi la urinat, senzatia de urina fierbinte, durere sau jena la urinat, febra si/sau frisoane, dureri de spate.
Daca rinichii nu functioneaza normal, este posibil sa vi se umfle picioarele, degetele de la maini si pleoapele, inca de dimineata de la trezire.
Tensiunea arteriala crescuta (peste 130/80mmHg) in special la persoanele sub 40 de ani, tensiunea oscilanta sau cu valori mari, desi luati 3-4 medicamente de scadere a tensiunii arteriale pot sa fie cauzate tot de o boala a rinichilor.

Aspectul anormal al urinii (urina rosie, maro, alb-cremoasa sau care face spume) sau rezultatele anormale la examenul de urina sau la urocultura necesita consultarea nefrologului.

Orice persoana diagnosticata cu diabet zaharat, hipertensiune arteriala, arteriopatie periferica, cardiopatie ischemica sau boala autoimuna (lupus eritematos sistemic, poliatrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc.) ar trebui sa verifice starea de sanatate a rinichilor, cel putin o data pe an.

Oricine a fost diagnosticat cu boli de rinichi de-a lungul vietii (litiaza renala, infectie urinara, glomerulonefrita, pielonefrita) trebuie sa verifice functia renala cel putin odata pe an, prin medicul nefrolog.

Starea de santate a rinichilor se verifica prin ecografie renala (ce dimensiuni au, daca au sau nu pietre, daca exista sau nu tumori) si prin analize de laborator (care dau informatii despre cum functioneaza rinichii) de sange (uree, creatinina, acid uric, sodiu seric, potasiu seric) si de urina (examen de urina, urocultura, proteinuria/24h, albuminuria/24h).

Rezultatele analizelor de sange si urina trebuie verificate de un medic, iar in cazul in care acestea sunt modificate semnificativ fata de valorile normale trebuie sa fiti consultat de un medic nefrolog.