fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Hematologie

Hematologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor sângelui şi ale organelor hematopoietice. Organele hematopoietice principale sunt : măduva roşie osoasă, splina, ficatul, ganglionii limfatici.

Deși bolile hematologice pot fi extrem de diverse ca patologie, toate au în comun impactul major asupra calității vieții sau supraviețuirii pacienților.Bolile hematologice sunt boli care afectează elementele constitutive ale sângelui: eritrocitele, trombocitele, leucocitele sau precursorii lor de la nivelul măduvei hematogene, determinând simptome specifice unui nivel prea scăzut sau prea crescut a unei anumite linii celulare.
Trebuie reținut faptul că bolile de sânge sunt diferite de bolile care se transmit prin intermediul sângelui – principala diferență dintre cele două categorii de afecțiuni este că bolile de sânge nu sunt contagioase.

Un alt amănunt foarte important care nu trebuie trecut cu vederea este faptul că deși unele afecțiuni hematologice sunt asimptomatice, altele pot fi ascunse în cadrul altor boli. De aici reiese necesitatea efectuării analizelor uzuale periodic, urmate de un consult de specialitatre.