Pregătirea pentru colonoscopia programată între orele 09:00 – 12:00
• în ziua anterioară colonoscopiei serviți ultima masă la ora 12:00 (ex: supă, piept de pui la grătar cu cartofi fierți). După această oră nu veți mai avea voie să mîncați până după efectuarea procedurii.
• Intre orele 18:00-20:00 beți soluție recomandata; obiectivul pregătirii este golirea intestinului gros pana la eliminarea unui scaun apos, aproape limpede
• în dimineața procedurii , începând cu ora 04:00-06:00 beți restul de solutie recomandata; la ultima doza de lichid inghitit, pacientul va lua si 2 comprimate impotriva meteorismului abdominal (antibalonare).
• Micul dejun nu este admis în dimineața colonoscopiei
• Dupa terminarea pregatirii nu mai aveți voie să mâncați și să beți lichide, nici măcar apă (cu minimum 4 h inaintea pregatirii).
Există anumite categorii de medicamente care pot necesita ajustări sau oprirea temporară înainte de procedură.
Acestea includ:
• Anticoagulante și antiagregante plachetare: Medicamentele cum ar fi aspirina (Aspirina Aspenter), acenocumarol (Trombostop, Sintrom), warfarina (Coumadin) ,clopidogrelul (Plavix, Trombex), dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis), etc, , heparina (Heparina, Clexane, Fraxiparina) pot crește riscul de sângerare în timpul colonoscopiei. Medicul vă poate solicita să opriți administrarea acestor medicamente sau să le înlocuiți cu alternative temporare (cu acordul medicului cardiolog). NU întrerupeți această medicație fără aviz medical!
• AINS (antiinflamatoare nesteroidiene): Medicamentele precum ibuprofenul, naproxenul și diclofenacul pot crește riscul de sângerare și pot afecta procesul de vindecare a mucoasei intestinale. Acestea ar trebui evitate înainte de colonoscopie.
• Daca pacientul are diabet zaharat, este obligatorie monitorizarea atenta a glicemiei si ajustarea dozelor medicamentelor antidiabetice (este posibil ca in aceasta zi valorile glicemiei sa fie mai mici decat de obicei (datorită restricției alimentare) si astfel, sa fie necesare doze mai mici de antidiabetice orale sau insulina).
• Cu sapte zile inainte de procedura este necesar sa se intrerupa administrarea orala de medicamente pe baza de bismut sau fier.
• Pacientul trebuie sa comunice medicului daca este sub tratament medicamentos. Medicatia curenta trebuie administrata si seara dinainte (cu 2 ore inainte sau dupa purgativ) si in dimineata explorarii (cu cel putin 2 ore inainte de procedura, cu o cantitate mica de apa). Pacientul va renunta la administrarea medicamentatiei doar DACA medicul recomanda acest lucru.
• Dupa examinare, daca s-a optat pentru sedare, 24 h nu aveți voie să conduceți mașina sau să efectuați diferite activități ce necesită atenție sporită (activitati ce implica obiecte ascutite sau focul ori să luați decizii importante).
Pregătirea colonului
Pentru ca examinarea să se poată efectua în conditii optime, este necesar să urmați riguros toate instrucțiunile cu privire la pregătirea colonului. Daca intestinul nu este bine curatat, examinarea este mai dificila si exista riscul să nu poată fi identificate toate leziunile existente. Uneori, este nevoie să se repete examinarea dacă aceasta nu a permis o examinare completă.
In acest sens trebuie respectate instructiunile privind:
• dieta, care trebuie inceputa chiar cu 3 zile inaintea efectuarii investigatiei
• Intreruperea anumitor medicamente care pot influenta efectuarea investigatiei, precum si rezultatul
• orarul de administrare a solutiilor recomandate pentru eliberarea si curatarea colonului, orar care este indicat in functie de ora programarii investigatiei
• comportamentul post investigatie si post sedare
Alimente recomandate
Carne: pui, curcan, peste – in cantitate moderata
Va fi preparata fiarta/ la abur sau la cuptor
Va fi consumata pana la ora 12 in ziua dinaintea programarii investigatiei
Legume fierte: sparanghel, fasole verde, ciuperci, cartofi, roșii fără semințe sau coajă.
Legume crude: andive, roșii.
Atenție! Se îndepărtează coaja și sâmburii.
Ou
Lapte, smântână, unt, iaurt natural, brânză (în funcție de toleranța la lactoză)
Produse pe bază de făină albă, fără semințe. Pâine albă, biscuiți, orez alb, paste, cuscus, crutoane, cereale rafinate.
Fructe conservate: pere, piersici, mandarine, ananas.
Proaspete: banane, caise, avocado, mere, mango, grapefruit, mandarine, portocale. Atenție! Se îndepărtează coaja și sâmburii.
Lichide limpezi, precum supa, apa, ceai, zeama de compot , sucuri clare (fara pulpa) de legume sau fructi (suc de lamaie), cafea fara lapte
Alimente de evitat
Carne de vita, vanat
Carne prajita
Piftie
Brocolli, varză, varză de Bruxelles, nap, porumb, țelină, castraveți, laptuci, ridichi, spanac, stevie, sfecla rosie
Leguminoase: mazăre, linte, fasoel uscata, naut
Verdeturi
Iaurt cu fructe și cereale.
Produse pe bază de făină integrală, sau care conțin nuci, semințe sau fructe uscate. Pâine integrală sau multicereale, orez brun, ovăz, tărâțe .
Toate fructele uscate sau confiate. Fructele bace: zmeură, capșune, mure, fragi. Merele și perele cu coajă, prunele, nectarinele, kiwi, struguri.
Alune, nuci, seminte (mac, floarea- soarelui, susan etc), cereale, tarate, – indiferent daca sunt crude sau gatite.
Atentie!! – evitate timp de 3 zile inaintea investigatiei
Este foarte important ca dupa ultima masa ingerata sa treaca minim 6 ore pana se incepe a se bea solutia de pregatire.