Program: Luni-Vineri: 07:00-21:00/ Sambata: 08:00-16:00

Articole medicale

Sindromului Sjögren

Cauzele care duc la apariția sindromului Sjögren sunt încă incomplet cunoscute, fiind incriminați atât factori genetici cât și de mediu (expunerea la diverși viruși sau elemente toxici) care duc la o activare exagerată a sistemului imun și formarea de auto-anticorpi ce au ca țintă principală glandele exocrine – cum sunt glandele salivare sau cele lacrimale.

În mod normal, anticorpii reprezintă proteine produse de sistemul imun în lupta cu diverși factori agresivi pentru organism (bacterii, viruși, etc.). În cazul bolilor autoimune, autoanticorpii au ca țintă structuri proprii ale organismului, ducând la afectarea acestor și apariția a variate simptome și manifestări.

Mai mult

Dislipidemia – un factor major de risc cardiovascular

🔬 Ce este dislipidemia și de ce este importantă?
Dislipidemia reprezintă o alterare a nivelurilor normale ale lipidelor din sânge, caracterizată de:
✔️ Creșterea colesterolului total și a colesterolului LDL („colesterolul rău”)
✔️ Scăderea colesterolului HDL („colesterolul bun”)
✔️ Creșterea trigliceridelor
Aceste modificări contribuie semnificativ la procesul de ateroscleroză – acumularea de plăci de grăsime pe pereții arteriali – care poate duce la complicații severe, precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Mai mult

Ecografia musculoscheletala

Ecografia musculoscheletală reprezintă o metodă imagistică ce folosește ultrasunetele pentru investigarea componentelor aparatului locomotor: oase, tendoane, mușchi, burse, articulații, fascii și nervi periferici.

Mai mult

Importanța consultului ORL în anotimpul rece

În sezonul rece, infecțiile respiratorii sunt destul de frecvente, iar sănătatea urechilor, a nasului și a gâtului poate fi afectată de temperaturile scăzute, de aerul uscat sau de expunerea la virusuri și bacterii. Simptomele unei răceli comune pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, precum gripa, sinuzita, faringita sau alergiile. Medicul ORL (Otorinolaringolog), specialistul care se ocupă de prevenirea, diagnosticarea și de tratarea afecțiunilor urechilor, nasului și gâtului, este cel care identifica corect cauza simptomelor tale și care iti poate recomanda un tratament adecvat, evitând astfel administrarea inutilă a antibioticelor sau a altor medicamente.

Mai mult

Consultul proctologic: ce trebuie să stii

Consultul proctologic este o examinare medicală esențială în diagnosticarea și în tratarea afecțiunilor rectului și ale anusului. Deși subiectul poate fi delicat, această consultație nu trebuie evitată din cauza disconfortului emoțional deoarece afecțiunile proctologice sunt frecvent întâlnite. De la probleme minore, cum ar fi hemoroizii, până la afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerele colorectale, medicii proctologi sunt specializați în identificarea și în tratarea corectă a acestor probleme.

Mai mult

Importanța testării FOB ( prezența sângelui ocult în materiile fecale) în screening-ul cancerului colorectal

Cancerul colorectal este acel tip de cancer care afectează colonul (intestinul gros) și rectul, fiind una dintre cele mai frecvente forme de cancer intalnita la nivel mondial. Această boală apare atunci când celulele normale din mucoasa colonului sau a rectului se modifică, cresc necontrolat și formează tumori. Cancerul colorectal apare, de obicei, din polipi adenomatoși, excrescențe necanceroase aflate pe mucoasa colonului. De-a lungul timpului, în funcție de anumiti factori, acesti polipi se pot transforma în cancer. Printre principalii factorii de risc se pot aminti: vârsta înaintată; istoricul familial; bolile inflamatorii intestinale; factorii genetici; stilul de viață nesănătos si sedentarismul.
Cancerul colorectal are șanse semnificative de vindecare dacă este depistat în stadii incipiente. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții diagnosticați în stadiul I este de aproximativ 92%. Pe măsură însă ce avansează boala, aceste rate scad semnificativ. De exemplu, în stadiul IV, rata de supraviețuire la 5 ani este de aproximativ 10-12%. Depistarea in stadii incipiente este esențială pentru îmbunătățirea prognosticului, testele de screening reprezentând un pas esential în prevenirea și în depistarea precoce a cancerului colorectal.

Mai mult

Impactul excesului alimentar asupra organismului

Sezonul sărbătorilor este asociat cu mese bogate, deserturi abundente și tentația de a consuma alimente în cantități mult mai mari decât în mod obișnuit. Deși aceste ocazii sunt un prilej de bucurie, excesul alimentar poate avea efecte semnificative asupra sănătății. În acest articol, vom explora principalele implicații medicale ale consumului exagerat de alimente și modalitățile prin care se pot minimiza aceste riscuri.

Mai mult

Iarna și sănătatea sistemului respirator: când este necesar consultul ORL

Pe timpul iernii, sănătatea sistemului respirator poate fi mai vulnerabilă, atât din cauza temperaturilor scăzute, cât și a aerului uscat și a expunerii crescute la viruși și bacterii. Protejarea căilor respiratorii în acest sezon este importantă, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul, bronșita sau BPOC. Iată câțiva factori de risc și sfaturi pentru a ne menține sănătatea sistemului respirator iarna:

Mai mult

Cum ne afectează schimbările de temperatură sănătatea?

De la cald, la rece și iar la cald, schimbările bruște de temperatură pot avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre, afectându-ne atât fizic cât și emoțional. Aceste schimbări pot aduce cu ele diverse probleme de sănătate, mai ales atunci când nu suntem pregătiți să facem față variațiilor de temperatură. Iată câteva moduri prin care aceste schimbări ne influențează sănătatea:

Mai mult

Rolul culturii cu antibiograma în infectia cu Helicobacter pylori

Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre cele mai comune infecții bacteriene la nivel mondial care afecteaza aproximativ jumătate din populația lumii. Deși mulți oameni rămân asimptomatici, aceasta infecție este asociată cu o serie de afecțiuni gastrice precum gastrita cronică, ulcerul peptic sau chiar adenocarcinomul gastric. H. pylori se transmite de obicei pe cale fecal-orală sau oral-orală, adesea în copilărie, prin contact direct cu saliva, voma sau materiile fecale ale unei persoane infectate. Transmiterea este mai frecventă în condiții de igienă precară și în medii aglomerate.

Mai mult