Hepatita este una dintre cele mai raspandite boli infectioase ale ficatului, ca urmare a multiplicarii uneia sau mai multor tulpini de virusuri hepatice – A,B,C,D,E si G – in celulele ficatului, modificandu-le structurile si functiile hepatice.
Afectarea hepatica este initial acuta, in primele sase luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistand in organism si modificand progresiv arhitectura si functionalitatea ficatului, pana la stadii ireversibile.
De multe ori, bolnavii nici nu stiu ca sunt infectati, iar in aproximativ 50% dintre cazuri, infectia trece de la sine, dar lasa o amprenta imunologica (antigene sau anticorpi).
In formele sale cronice, evolutia hepatitei depinde de starea generala de sanatate, de cat de afectat este ficatul, de comorbiditati, de tratamentul administrat si de raspunsul organismului la acesta.
Cele mai comune forme de hepatita sunt prevenite prin vaccin, iar in restul cazurilor, tratamentul medicamentos ajuta la reducerea simptomelor si la prevenirea aparitiei complicatiilor.
Hepatita acuta se manifesta clinic dupa aproximativ 21 de zile de la infectare si poate dura pana la sase luni.
Afectiunile hepatice ce evolueaza si dureaza mai mult de sase luni din momentul infectarii poarta numele de hepatita cronica, iar virusurile ce determina aceasta forma a bolii sunt virusul hepatic B, in asociere sau nu cu virusul hepatic delta (D), si virusul hepatic C.
Cele mai raspandite forme de hepatita sunt hepatita A, B si C, insa mai exista si hepatita D, hepatita E si hepatita G.
La nivel global, exista peste 500 de milioane de cazuri de hepatita B si C, 20 de milioane de cazuri de hepatita E, 12 milioane de cazuri de hepatita D si 1,4 milioane de cazuri de hepatita A.
Hepatita A – este cauzata de contactul direct cu virusul hepatic prin consumul de apa sau alimente contaminate cu virusul hepatic A (numit si HAV) si poate duce la inflamatia ficatului, insa rareori se ajunge la forme cronice; ea mai este cunoscuta si sub numele de „boala mainilor murdare” si se transmite mai ales prin contact personal. Este o infectie a ficatului si este contagioasa si poate varia de la o imbolnavire usoara, ce dureaza cateva saptamani, la cazuri severe, ce pot dura cateva luni, cand afecteaza organismele debilitate.
Cea mai simpla modalitate de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Pentru a beneficia de eficienta completa a vaccinului, va fi nevoie de mai mult de o doza, in general, doua, administrate la distanta de sase luni. Cu toate acestea, numarul si intervalul dozelor se stabilesc in functie de vaccinul administrat. O alta forma a vaccinului vine in combinatie cu vaccinul anti-hepatita B si poate fi administrat doar persoanelor peste 18 ani. Acest tip de vaccin este administrat in trei doze, pe parcursul a sase luni (0 – 1 – 6)
Persoanele care au prezentat reactii alergice la vaccinuri nu ar trebui sa primeasca vaccinul anti-hepatita A, la fel si in cazul celor alergice la orice componenta a vaccinului. De asemenea, vaccinul nu este recomandat copiilor sub un an.
Pe langa vaccin, este recomandata igiena mainilor in mod current (de exemplu dupa toaleta, dupa schimbarea scutecelor si inainte de pregatirea saau luarea mesei)
Hepatita B – este cauzata de virusul hepatic B (numit si HBV) si se transmite prin contactul cu sangele, sperma sau alte fluide corporale ale unei persoane purtatoare de virus B, prin contactul mucoaselor sau al tegumentelor lezate ale persoanei infectate sau de la mama la fat si, mai mult, se transmite si prin contact sexual;
Daca mama se infecteaza in primul trimestru de sarcina, exista un risc de transmitere la fat apropiat de 100%.
In cazul infectiilor usoare, se recomanda odihna, alimentatie adecvata si lichide.
In acest moment exista medicamente pentru tratarea hepatitei B, cunoscute generic ca si medicatii antivirale.
La noi, in Romania, cazurile severe cu hepatita cronica pot necesita aceste medicamente antivirale, injectii cu interferon sau transplant de ficat.
Principala modalitate de prevenire a infectiei cu virusul hepatic este vaccinarea, prin administrarea vaccinului stimulandu-se sistemul imunitar prin aport de anticopri specifici.
Hepatita cronica B se vindecă rar dar tratamentele existente permit oprirea evoluției bolii prin oprirea replicării virale. Pe termen lung se urmarește de fapt reducerea riscului de progresie clinică și decompensare hepatică.
Hepatita C – este cauzata de virusul hepatic C (numit si HCV) si se transmite prin sange, sperma sau alte fluide corporale sau prin instrumentar contaminat. Acest virus hepatic este de 10 ori mai contagios decât HIV.
In aproximativ 80% dintre cazuri, persoanele sunt asimptomatice, dar pot transmite virusul hepatic C.
In cazul persoanelor care au simptome, acestea debuteaza la 2-12 saptamani de la expunerea la virus
Hepatita C variaza de la imbolnavire usoara (hepatita C acuta) la cazuri severe, ce pot dura intreaga viata (hepatita cronica). In cazurile grave, poate evolua in ciroza si cancer hepatic.
La ora actuala, in Romania, nu exista un tratament pentru formele acute de Hepatita C.
Daca infectia persista si devine cronica, este posibil sa fie necesara interventia medicului.
In prezent, Hepatita cronica C poate fi tratata prin programe de tratamente antivirale foarte eficiente , iar noile regimuri terapeutice numite Interferon free (adică terapia fără Interferon) au arătat rezultate foarte bune.
Tratamentele disponibile se administreaza timp de 8-12 saptamani si vindeca peste 95% dintre cazuri
Fara tratament, insa, Hepatita C poate afecta ficatul ireversibil pe parcursul mai multor ani.
Hepatita D – cunoscuta fiind ca si hepatita Delta, este cauzata de virusul hepatic D (numit si HDV) si care se poate contacta doar daca exista deja o infectare cu virusul B, astfel incat reprezinta o forma mai grava de hepatita ce afecteaza aproximativ 5% dintre persoanele cu hepatita B. Dubla infectie creste riscul de boli hepatice cronice sau cancer hepatic.
In acest moment este cunoscut ca aproximativ 20% dintre bolnavi dezvolta si alte afectiuni hepatice cornice.
Transmiterea se face prin contactul cu sangele persoanei bolnave, cu instrumentar specific medical sau nespecific folosite de o persoana infectata sau prin sex neprotejat cu un bolnav;
Predomina in anumite zone ale globului, precum Mongolia, tari din vestul sau centrul Africii, America de Sud, Rusia, Republica Moldova, Asia Centrala, zona mediteraneana.
Aparitia infectiei cu virusul hepatic D, alaturi de hepatita B, accelereaza progresul bolii, si ciroza poate surveni cu 10 ani mai devreme in situatia celor care au ambele virusuri (B+D sau B+C)
Nu exista o forma de tratament general folosita, pentru a trata hepatita D. Persoanele care au ciroza hepatica sau forme severe de hepatita D pot necesita transplant de ficat.
Tocmai de aceea este atat de importanta preventia, aceasta putandu-se realiza prin vaccinarea impotriva virusului hepatitei B, deoarece, in absenta acestuia, nu se poate dezvolta hepatita D. Pe de alta parte, vaccinarea impotriva hepatitei B nu te protejeaza impotriva hepatitei D, daca esti deja infectat cu virusul hepatitei B. Nou-nascutii din grupele de risc ar trebui sa fie vaccinati imediat dupa nastere.
Hepatita E – este cauzata de virusul E (numit si HEV) si, in general, se aseamana cu hepatita A. Se poate transmite printr-o igiena deficitara, prin contact cu obiecte,apa si alimente contaminate, dar si cu fecale. Virusul se gaseste mai ales in regiuni cu acces limitat la apa potabila, igiena si servicii medicale , mai ales in zone din Africa, Asia sau America de Sud sau cum sunt zonele de razboi.
Momentan nu exista un tratament general valabil pentru a trata hepatita E.
In formele acute ale bolii, infectia trece de la sine, se autolimiteaza daca persoana se odihneste, consuma alimente usoare si bea multe lichide.
Gravidele infectate necesita monitorizarea medicului.
Preventia poate fi realizata prin:
• la nivel comunitar consumul de apa din surse sigure si stabilirea unor sisteme sanitare de eliminare a fecalelor umane.
• la nivel individual, sunt necesare mentinerea igienei mainilor dupa toaleta, inainte de pregatirea si luarea mesei, si evitarea consumului de apa din surse incerte.
Hepatita G – este cauzata de virusul hepatic G (numit si GBV-C), iar majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice. Poate cauza infectii cronice si complicatii ale unor afectiuni ale ficatului. Prezenta virusului hepatic G, alaturi de hepatita B, nu pare a agrava severitatea bolii. Virusul se transmite prin sange, contact sexual neprotejat si, foarte rar, prin placenta. Au risc de imbolnavire persoanele care primesc transfuzii sau organe, cele care isi administreaza droguri injectabile, pacientii de hemodializa, barbatii homosexuali. Poate aparea concomitent cu hepatita B sau C, in 10-20% dintre cazuri.
Eliminarea hepatitelor cronice nu presupune doar un diagnostic corect și precoce urmat de un tratament cu rata mare de răspuns, ci și de depistarea celor infectati, dar asimptomatici, cat mai curand si conectarea acestora la ingrijire, precum si prevenție multa.
Deoarece virusurile hepatitice B și C se transmit prin contactul cu sângele, este necesară evitarea folosirii în comun a obiectelor de igienă personală (ca periuța de dinti, aparatul de ras, forfecuța de unghii, etc), evitarea imprumutarii acelor sau seringilor folosite de alte persoane (inclusiv pentru a face un tatuaj).
Deasemenea pentru a preveni trasmiterea virusurilor hepatitice pe cale sexuală este necesară folosirea prezervativului.
In cazul virusului hepatitic B exista un vaccin sigur și eficient, schema de vaccinare făcându-se de la naștere și cuprinzând 3 doze: la 0, 1 și 6 luni.
Din păcate nu există un vaccin împotriva virusului hepatitic C.
In schimb exista programe nationale prin care pacientii pot beneficia, gratuit, de terapii antivirale altfel foarte costisitoare, si in urma carora hepatita C este vindecata in 9 din 10 cazuri, iar in present sunt in studiu mai multe molecule cu medicmante antivirale.
Ziua Mondială a Hepatitei (World Hepatitis Day) sărbătorită, in fiecare an, pe 28 iulie este o zi importanta pentru ca este o oportunitate pentru noi toti de a crește gradul de conștientizare și de a implicare in actiuni care sa creasca preventia, diagnosticarea si tratarea hepatitelor virale.
Domnul profesor Adrian Streinu – Cercel, presedintele Comisiei pentru sanatate din Senat, in cadrul conferintei organizate in contextul Zilei Mondiale de lupta impotriva hepatitelor, sustine necesitatea testarii pentru virusurile hepatice B si C, alaturi de virusul HIV, a tuturor persoanelor de pe listele medicilor de familie din Romania.
Clinica 360 isi propune in acest an sa fie mai aproape de medicii sai colaboratori, medici de familie si specialisti, si impreuna sa deruleze in comunitatea constanteana sesiuni de lucru pentru a facilita informarea, preventia, diagnosticul si initierea de tratamente antivirale pentru Hepatitele B si C .
Va Multumim pentru ca ne sunteti alaturi
Dr. Marioara Musat
Medic Primar Gastroenterologie
Medic Specialist Medicina Interna