Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Transplantul de materii fecale in Infectia cu Clostridium Difficile

Dr. Elmi Geilan (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)
Infecţia cu Clostridium difficile se produce deseori pe fondul perturbării severe a echilibrului florei intestinale ca urmare a tratamentelor îndelungate cu antibiotice. Transplantul de materii fecale constă în înlocuirea florei bacteriene contaminate cu Clostridium difficile, prezente la nivelul tractului gastrointestinal al pacientului, cu o floră bacteriană provenită de la o persoană sănatoasă.

Ce este Clostridium Difficile?
Clostridium difficile este o bacterie anaerobă, neinvazivă, oportunistă, care are capacitate de a forma spori. Forma sporulată reprezintă forma de rezistență a bacteriei la condițiile nefavorabile de mediu. Sporii pot persista în mediu exterior până la luni de zile, având rezistență crescută la dezinfectantele alcoolice uzuale, exceptând dezinfectantele pe bază de clor sau cele cu efect sporicid. Forma vegetativă a bacteriei, secretoare de toxine, are o rezistență scăzută la condițiile de mediu (persistă pe suprafețe până la 24 de ore) și rezultă din germinarea sporilor în anumite condiții favorizante (ex: lumenul intestinului subțire – nutrienți intestinali, pH-alcalin).
Transmiterea infecției cu Clostridium difficile se produce cel mai frecvent pe cale digestivă (fecal-orală) prin ingerarea sporilor, fiind mai putin frecventa infectarea cu forma vegetativă a bacteriei. Infecția se poate transmite direct de la pacient sau purtătorul asimptomatic la contacți (alți pacienți, personal medical, aparținători), sau indirect, prin contactul cu obiectele contaminate cu spori sau forme vegetative.

Recomandări
Transplantul de materii fecale este recomandat pentru tratamentul colitei recurente cu Clostridium difficile, afectiune ce apare deseori în urma tratamentelor îndelungate cu antibiotice.
Colita recurentă cu Clostridium difficile se manifestă clinic prin dureri abdominale colicative, sindrom diareic şi febră. Bolnavii vârstnici aflați peste 65 de ani, diagnosticați cu diferite afecțiuni cronice prezintă risc crescut de a contracta infecția cu Clostridium difficile. Diagnosticul infecției cu Clostridium difficile se pune în urma efectuării coproculturii (determina toxina A/B Clostrifium Difficile)
Inițial se administrează antibioterapie cu Vancomicină, Metronidazol sau Fidaxomicină, pentru combaterea agentului patogen insa in aproximativ 50% din cazuri infecția reapare după întreruperea antibioterapiei. În cazul bolnavilor care dezvoltă un nou episod de infecție cu Clostridium difficile şi după a doua tură de antibiotice, se recomandă transplant de materii fecale.

Condiții pentru donator?
Persoanelor care donează materii fecale în scop terapeutic le sunt efectuate o serie de investigații biologice (precum coprocultură, examen coproparazitologic, test C. difficile, antigen Giardia, teste pentru infecțiile HIV,sifilis, hepatită A, B şi C) pentru a confirma faptul că persoana respectivă este sănatoasă şi nu prezintă nici un fel de infecție transmisibilă.
Persoanele care urmează să doneze materii fecale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
• Să nu prezinte nici un fel de infecție în organism
• Să nu prezinte un sistem imunitar deficitar
• Să nu fi urmat un tratament cu antibiotice în ultimele şase luni
• Persoana în cauză nu prezintă tatuaj pe corp realizat în ultimele şase luni
• Să nu fi călătorit în perioada dinaintea recoltării în zone endemice
• Să nu-şi fi administrat droguri pe cale intravenoasă în ultimele şase luni
• Să nu fie diagnosticate cu diferite afecțiuni cronice ale tractului digestiv, precum boala inflamatorie intestinală, etc.
In majoritatea cazurilor, recoltarea de materii fecale pentru realizarea transplantului se efectuează de la o rudă a persoanei bolnave sau un prieten, nu însă un membru al familiei cu care bolnavul locuieşte, deoarece există riscul ca această ultimă persoană să prezinte aceleaşi dezechilibre ale florei bacteriene intestinale ca şi bolnavul în cauză.

Pregătirea bolnavului
Bolnavul care urmează să fie supus unui transplant de materii fecale va întrerupe administrarea de antibiotice cu 48 de ore înainte de realizarea procedurii. Acestuia i se va efectua o anamneză amănunțită pentru documentarea medicului curant cu privire la afecțiunile şi alergiile de care suferă şi cu privire la medicația sa, iar cu aproximativ 12 ore înainte de realizarea procedurii va fi supus unei diete lichidiene şi i se vor administra laxative pentru golirea în întregime a tractului gastrointestinal.

Mod de efectuare a transplantului de materii fecale
Transplantul de materii fecale se realizează prin intermediul unei colonoscopii. Înainte de efectuarea procedurii, bolnavilor le va fi montată o branulă prin intermediul căreia se administrează substanța anestezică si alte substanțe medicamentoase necesare. In timpul procedurii pacientul va fi atent monitorizat (se dispune urmărirea frecvenței cardiace, tensiunii arteriale, frecvenței respiratorii şi a saturației în oxigen).
După recoltarea de la persoane sănatoase, materiile fecale se amestecă cu ser fiziologic steril până se omogenizeaza. În timpul procedurii colonoscopul este introdus în interiorul tractului gastrointestinal, la nivelul colonului unde, în interiorul intestinului gros, se eliberează continutul de materii fecale, retrăgând progresiv colonoscopul.