In Clinica 360 puteti beneficia de consult proctologic acordat de catre medici proctologi specializati din Constanta pentru cele mai raspandite afectiuni proctologice: hemoroizii, fisurile anale, supuratii anorectale, tumori ano-perianale
Una dintre cele mai raspandite boli de natura neinfectioasa la om este boala hemoroidală, boala care afecteaza peste 10% din populatia adulta. Peste 90% din bolile proctologice pot fi tratate in conditii de ambulator, pacientii utilizand creme hemoroidale, supozitoare pentru hemoroizi, numai la recomandarea medicului proctolog. Medicul proctolog trateaza boli proctologice intervenind chirurgical minim-invaziv, cat si nechirurgical, tratand astfel peste 90% din afectiunile proctologice.
Medicii proctologi din cadrul Clinicii 360 Constanta pun diagnosticul bolilor proctologice initial in timpul consultului primar, completat ulterior de mai multe investigatii suplimentare, dupa caz – colonoscopie, ecografie transanala, sfincteromanometrie, RMN etc.
Pacientii care au hemoroizi trebuie sa se prezinte cat mai repede la consultatia medicului proctolog, pentru stabilirea unui diagnostic corect si a unui tratament eficient, mai ales daca prezinta urmatoarele simptome:
- daca in timpul defecatiei, sau dupa, prezinta sangerare, mai ales daca sangerarea se repeta.
- daca apar dureri anorectale, mai ales in timpul sau/si dupa defecatie.
- daca apar umflaturi anale – noduli hemoroidali externi inflamati.
- daca dupa defecatie, pacientii proctologici constata dupa defecatie iesirea din orificiul anal al hemoroizilor, in timpul igienei locale, sau atunci cand se depune un efort fizic.
- daca apare senzatia de umezeala anala, respectiv secretaii anale periodice sau permanente.
In situatia in care pacientul trece printr-o criza hemoroidala, sau are alta afectiune proctologica, pentru a evita avansarea bolii sau complicarea ei, va recomandam vizita in cabinetul nostru proctologic, tratand astfel aceste afectiuni in faza incipienta si necomplicata.
Din cauza unor factori precum: constipatia, statul pe scaun pe perioade foarte lungi, sarcina, sedentarismul, obezitatea, alimentatia incorecta, se pot dilata vasele de sange care vascularizeaza canalul anal. Aceste dilatatii venoase se numesc hemoroizi, sunt situati in zona inferioara a rectului si anusului.
Hemoroizii sunt de doua feluri: interni si externi.
Hemoroizii interni nu provoaca dureri, si se afla in interiorul canalului anal si nu ii puteti vedea sau palpa. Doar sangerarea anala poate fi un simptom ca suferiti de hemoroizi interni.
Hemoroizii externi se afla si ei in interiorul anusului, dar se pot exterioriza si in acest caz sunt durerosi. Hemoroizii externi ies de obicei in afara rectului, in timpul tranzitului intestinal si ii puteti vedea si palpa. In cazul prolapsului hemoroidal extern, se pot forma cheaguri de sange, care provoaca dureri foarte mari, patologia numindu-se tromboza hemoroidala.
Medicii nostri proctologi va atrag atentia ca eliminarea de sange din anus poate fi manifestarea si a unor formatiuni maligne la nivelul intestinul gros. De aceea va recomanda ca la aparitia acestui simptom, sa va adresati medicului proctolog, pentru clarificarea diagnosticului in cel mai scurt timp posibil.
Durere la defecare, mers si stat pe scaun, cateva dintre simptomele caracteristice de inceput de criza acuta de hemoroizi, pacientul ameliorand durerea cu supozitoare pentru hemoroizi, sau unguente speciale. Pentru ca in jurul orificiului anal se afla o multime de receptori senzitivi, senzatiile dureroase pot fi foarte puternice, si numai medicul proctolog poate prescrie un tratament pentru hemoroizi.
Medicii nostri proctologi nu omit faptul că aceste simptome pot ascunde fie debutul, fie expresia unor boli loco-regionale de gravitate certă (colon, rect, vezică urinară, uter, prostată) care nedepistate la timp, pot determina pierderea momentului terapeutic optim, suficient fiind dacă amintim aici cancerul de colon şi rect.
Din neglijenta, din pudoare, sau din lipsa de educatie sanitara, pacientul agraveaza starea si poate pierde momentul optim de tratament, în ciuda faptului că regiunea canalului anal este uşor accesibil şi uşor de examinat, fără a necesita o aparatură deosebită.
Fara a aduce schimbari in modul de viata al pacientilor, tratamentul hemoroizilor se face prin tehnici non-invazive, si fara intreruperea activitatilor cotidiene.
Daca in cazul hemoroizilor afectiunea este vizibila si o putem recunoaste, simti mai usor, in cazul fisurii anale, aceasta este mai greu de depistat si de regula ajungem la medic atunci cand durerea devine insuportabila.
Fisura anala este o ruptura a mucoasei anorectale, care poate fi acuta sau cronica si poate usor sa se infecteze de la materiile fecale. Este caracterizata prin dureri violente in timpul sau dupa defecatie si o senzatie de anus contractat permanent. Poate avea o evolutie trenanta si cu multe recidive.
Indiferent de tipul afectiunii proctologice, in urma diagnosticarii unei anumite afectiuni, tratamentul trebuie sa inceapa imediat. Medicii proctologi de la Clinica 360 Constanta, vor diagnostica afectiunea (boala hemoroidala, fisura anala, etc) si vor contribui rapid la vindecarea ei.