Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Intrebari frecvente

Ce presupune investigatia colonoscopica ?

Colonoscopia (sau endoscopia digestive inferioara) este o procedura care permite medicului examinarea intestinului gros (rect si colon). Se foloseste un tub flexibil, ingust, numit colonoscop ce contine o sursa de lumina si o camera video la unul dintre capete. Aceasta camera video transmite imaginile in timp real pe un monitor. Colonoscopia este cea mai buna procedura prin care se diagnosticheaza inflamatiile, polipii sau tumorile de la nivelul intestinului gros. Folosind colonoscopul, medicul poate biopsia anumite leziuni pentru a fi examinate apoi la microscop.
Pregatirea dinaintea colonoscopiei este foarte importanta. Colonul pacientului trebuie sa fie complet curatat. Cu 24 de ore inaintea procedurii se recomanda o dieta cu lichide clare (supa strecurata, zeama de compot, ceai, apa). Nu se recomanda bauturile acidulate. De asemenea, se recomanda ca 48 de ore inaintea procedurii pacientii sa nu consume fructe sau legume cu seminte sau samburi. Medicamentele sau suplimentele ce contin fier ar trebui oprite cu 3-4 zile inaintea colonoscopiei (fierul modifica culoarea si consistenta scaunului, facand mai dificila curatarea colonului). Medicamentele antidiareice ar trebui oprite cu 1-2 zile inainte de colonoscopie. Restul medicatiei (antihipertensiva, etc) trebuie continuata in mod normal. In ziua dinaintea procedurii, pacientul va fi instruit sa bea o solutie formata din apa si o pulbere cu rol de laxativ osmotic, inducand astfel un tranzit intestinal accelerat, cu defecatie frecventa (in cele din urma cu continut lichid). Aceasta solutie se administreaza fie in priza unica, fie fractionat, pacientul ajungand sa bea in total 2-4L de solutie. Pregatirea trebuie incheiata cu 4-5 ore inaintea procedurii.

Este foarte important ca pacientul sa anunte medicul daca are alergii sau daca a mai facut proceduri endoscopice si a avut probleme cu medicamentele utilizate. Este recomandat ca pacientul sa aiba cu el lista de medicamente pe care le ia acasa si documentele medicale care au legatura cu patologia curenta. Pentru pacientii care fac procedurile endoscopice cu sedare este necesar sa vina insotiti de un adult.

Ce presupune explorarea endoscopica ?

Endoscopia digestiva superioara este o procedura care ii permite medicului sa vizualizeze tubul digestiv superior. Tubul digestiv superior include esofagul, stomacul si prima parte a intestinului subtire (duodenul). Endoscopia digestiva superioara este cea mai buna modalitate de a diagnostica inflamatia, ulcerul sau tumorile de la nivelul tubului digestiv superior. De asemenea, endoscopia poate fi folosita pentru a trata anumite patologii prezente in sistemul digestiv superior: scoaterea polipilor sau oprirea unei sangerari.
Endoscopul este un tub flexibil, subtire si lung ce contine o sursa de lumina si o camera video la un capat. Aceasta camera video transmite imaginile in timp real, imagini care pot fi salvate si printate.
Pregatirea pentru aceasta procedura presupune ca pacientul sa nu manance si sa nu bea cu 6 ore inainte.
Pe durata procedurii pacientul va fi imbracat intr-un costum de unica folosinta, isi va scoate ochelarii de vedere si proteza dentara, daca are.
Se monteaza o branula pe care se vor administra substantele pentru sedare, daca se opteaza pentru aceasta.