Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Despre consultul pneumologic

-Dr. Druncea Cristina, Medic Specialist Pneumologie Clinica 360-

Plămânii sunt organul vital responsabil cu respirația și pentru oxigenarea sângelui din corpul nostru. Deoarece rolul plămânilor în organism este esențial pentru funcționarea adecvată a sistemului respirator și, implicit, a întregului corp, o îngrijire corespunzatoare a acestora este crucială pentru menținerea unei sănătății generale. Programarea pentru un consult pneumologic joacă un rol esențial în îngrijirea preventivă și în gestionarea oricăror afecțiuni care ar putea afecta plămânii, medicul pneumolog fiind specialistul care pe baza rezultatelor obținute în urma evaluării noastre, poate stabili un diagnostic și poate propune un plan de tratament adecvat.

Consultul pneumologic ne poate ajuta sa obținem:
1. Un diagnostic precoce: medicul pneumolog poate identifica și diagnostica afecțiunile plămânilor în stadiile incipiente, ceea ce poate permite un tratament mai eficient și o gestionare mai bună a bolii.
2. Tratament specializat: medicul pneumolog are expertiza și resursele necesare pentru a oferi tratament specializat pentru o gamă largă de afecțiuni pulmonare, de la astm și bronșită la tuberculoză și fibroză pulmonară.
3. Consiliere și educație: în plus față de tratarea afecțiunilor existente, medicul pneumolog poate oferi și consiliere și educație pacienților despre măsuri preventive pentru menținerea sănătății pulmonare și reducerea riscului de complicații.
4. Monitorizare și gestionare a bolilor cronice: pentru pacienții cu boli pulmonare cronice, precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau fibroză pulmonară, programarea regulată la un medic pneumolog este crucială pentru monitorizarea evoluției bolii și ajustarea tratamentului în consecință.

În timpul consultului pneumologic, medicul pneumolog va efectua o evaluare a stării de sănătate a pacientului și va investiga istoricul medical al acestuia, inclusiv orice afecțiuni medicale anterioare și tratamente urmate. Consultul poate implica și realizarea unor teste și investigații suplimentare, cum ar fi spirometria și pulsoximetria pentru evaluarea funcției pulmonare, radiografiile toracice pentru detectarea unor eventuale anomalii sau alte teste specializate, în funcție de necesități.

În urma acestei evaluării, recomandările primite pot varia de la prescrierea de medicamente, terapie fizică sau reabilitare pulmonară, până la consiliere pentru renunțarea la fumat sau alte schimbări de stil de viață, sau chiar intervenții chirurgicale în cazuri mai severe.

Există anumite semne și simptome care ar trebui să ne determine să consultam un medic pneumolog, printre acestea intâlnim:
• Tuse persistentă sau spută cu sânge.
• Dificultăți de respirație sau senzație de sufocare.
• Dureri în piept sau disconfort la respirație.
• Zgomote sau sforăit în timpul respirației.

Consultul pneumologic este important în identificarea și tratarea afecțiunilor pulmonare înca din stadii incipiente, când tratamentul aplicat poate preveni complicații ulterioare. De asemenea, medicul pneumolog poate oferi pacientului suport și îndrumare în gestionarea problemelor respiratorii și în îmbunătățirea calității vieții. Este recomandat ca persoanele cu simptome respiratorii sau factori de risc pentru afecțiuni pulmonare să solicite un consult pneumologic pentru o evaluare și o îngrijire adecvată.