Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni-Vineri: 08:00-20:00;
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică (ERCP)

Ce este ERCP ?

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopica sau ERCP este o investigatie minim invaziva ce combina tehnica endoscopica si tehnologia radiologica pentru a examina si a trata afectiunile căilor biliare și pancreatice.

Cum se realizeaza ?

Procedura implica introducerea prin cavitatea bucala a unui endoscop special, cu vedere laterala pana la nivelul duodenului-prima parte a intestinului subtire, apoi identificarea papilei duodenale – locul de varsare in intestin a canalului biliar si a celui pancreatic. Sub control radiologic, cu ajutorul unui cateter, o substanta de contrast este introdusa in caile biliare sau pancreatice, permitand o buna vizualizare a acestora pe un monitor special. Papila duodenala este ulterior sectionata, permitand abordul diverselor instrumente auxiliare ce se pot utiliza in tratarea afectiunilor intalnite la acest nivel ( calculi biliari, tumori, stricturi )

Cand se realizeaza ?

ERCP este preponderent utilizat in cazul obstructiei cailor biliare – obstacol ce poate fi de natura tumorala sau non-tumorala (cum sunt calculii biliari).

Asadar, principalele indicatii ale ERCP sunt reprezentate de extragerea calculilor biliari si montarea de stenturi la nivelul cailor biliare– proteze din plastic sau metal, cu rol de a mentine canalul permeabil, ele putand fi indepartate ulterior.

Pre procedural

Anterior procedurii cu aproximativ 8 ore, pacientul va fi rugat sa nu manance sau sa bea, pentru a permite o buna vizualizare a tractului digestiv. De asemenea, se vor inlatura orice obiecte metalice ( ochelari, bijuterii,etc ) ce pot interfera cu radiatiile emise in timpul procedurii. O anamneza detaliata va fi necesara, pentru evidentierea eventualelor patologii de fond asociate, tratamente urmate sau istoric de reactii alergice la medicamente ori substante de contrast.

Interventia are o durata de 30-60 min si se realizeaza sub sedare profunda administrata intravenos, avand avantajul unei recuperari rapide, cu posibilitatea externarii in decursul primelor 24-48 ore, sporind astfel confortul pacientului. In multe cazuri este posibila externarea pacientului chiar in ziua procedurii.

Post procedural

Dupa interventie, pacientul va fi tinut sub monitorizare iar un regim hidric va fi necesar in primele ore post-procedural, urmand ca alimentatia si activitatea obisnuita sa fie reluate precoce.

ERCP este in general o interventie bine tolerata de catre pacient si desi pot surveni complicatii post procedural, acestea sunt relativ rare, fiind reprezentate in principal de pancreatita (3,5%-9,7% cu mortalitate de 0,1%-0,7%), infectii (colangita 0,1%-3% cu mortalitate de 0,1%; colecistita 0,5%-5% cu mortalitate de 0,04%), sangerare (0,3%-9,6% cu mortalitate de 0,04%), perforatie (0,08%-0,6% cu mortalitate de 0,06). Riscul aparitiei complicatiilor depinde de patologia pentru care se efectueaza ERCP, tipul de procedura efectuat, precum si de comorbiditatile pacientului.