fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Articole medicale

Rezectia endoscopica a mucoasei (EMR)

Ce reprezinta EMR ?

Rezectia endoscopica a mucoasei sau EMR (Endoscopic mucosal resection) este o procedura minim invaziva utilizata pentru indepartarea leziunilor pre-canceroase sau canceroase (aflate in stadiul initial) de la nivelul tubului digestiv. Preponderent leziunile sunt reprezentate de polipi.

Mai mult

Stenoza esofagiana

 

Stenoza esofagiana – denumita si strictura esofagiana – reprezinta o leziune anatomica ce consta in ingustarea patologica a lumenului esofagian. Diagnosticul este stabilit prin intermediul radiografiei cu bariu a tractului digestiv superior sau cel mai adesea, in timpul endoscopiei digestive superioare.

Mai mult

Rolul ERCP in tumorile bilio-pancreatice

Pacientii cu afectiuni tumorale maligne bilio-pancreatice se prezinta adesea cu simptomatologie specifica, secundara invaziei tumorale, precum stenoza cailor biliare sau intarzierea evacuarii gastrice. In ambele tipuri de neoplasme, singura metoda curativa este reprezentata de rezectia chirurgicala a tumorii, insa la momentul diagnosticului, doar 15-20 % din acestea sunt rezecabile chirurgical. In majoritatea cazurilor, este indicat un tratament paleativ, iar endoscopia interventionala joaca un rol important in controlul simptomatologiei la acesti pacienti.

Mai mult

Litiaza coledociana

Litiaza coledociana este definita de prezenta unuia sau a mai multor calculi (pietre) in canalul biliar principal, numit si coledoc. Calculii se pot forma fie direct in calea biliara principala consecutiv stazei biliare la acest nivel sau cel mai comun , se pot forma in vezicula biliara (colecist) , apoi prin intermediul canalului cistic, acestia ajungand la nivelul canalului biliar principal, provocand obstructia acestuia si implicit, impedicand scurgerea bilei in duoden.

Mai mult

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică (ERCP)

Ce este ERCP ?

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopica sau ERCP este o investigatie minim invaziva ce combina tehnica endoscopica si tehnologia radiologica pentru a examina si a trata afectiunile căilor biliare și pancreatice.

Mai mult

Când este recomandată ecografia abdominală?

Dr. Figan Fetislam (Medic Primar Medicină Internă; Medic Specialist Gastroenterologie- Clinica 360) ne explică

Ecografia abdominală este o metodă indispensabilă medicului gastroenterolog/ internist; aceasta ajută clinicianul atât în detectarea primară a unor afecțiuni, cât și în identificarea complicațiilor și precizarea tendinței evolutive a acestora.

Mai mult

Esofagul Barrett

Dr. Moraru Despina (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)

Esofagul Barrett este o afectiune esofagiana caracterizata prin inlocuirea epiteliului scuamos de la nivelul esofagului distal, cu un epiteliu columnar gastric, pe o lungime mai mare de 1cm. Importanta acestei afectiuni rezida in faptul ca lasata netratata are un risc crescut de transformare in cancer esofagian.

Mai mult

Sindromul de intestin iritabil (SII)

Dr. Moraru Despina (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)
Cunoscut anterior sub denumirea de sindromul de colon iritabil, este o afectiune foarte des intalnita, fiind una dintre cauzele cele mai frecvente pentru care un pacient se prezinta la medicul gastroenterolog.
Mai mult

Transplantul de materii fecale in Infectia cu Clostridium Difficile

Dr. Elmi Geilan (Medic Specialist Gastroenterologie, Clinica 360)
Infecţia cu Clostridium difficile se produce deseori pe fondul perturbării severe a echilibrului florei intestinale ca urmare a tratamentelor îndelungate cu antibiotice. Transplantul de materii fecale constă în înlocuirea florei bacteriene contaminate cu Clostridium difficile, prezente la nivelul tractului gastrointestinal al pacientului, cu o floră bacteriană provenită de la o persoană sănatoasă.
Mai mult

Diabetul Zaharat în contextul pandemiei de COVID-19

Dr. Musat Maria Alexandra (Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Clinica 360)
In ultimii 2 ani sistemul medical mondial s-a confruntat cu pandemia COVID-19, boala detereminata de infectia cu virusul SARS-CoV-2.
Boala COVID -19 are un spectru larg de manifestari clinice, acestea variind de la infectie asimptomatica pana simptome respiratorii severe, ducand chiar la deces. S-a observat ca evolutia bolii este influentata in sens negativ de prezenta unor comorbiditati precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea etc.
Mai mult