fbpx

Bine ati venit la Clinica 360!

Program : Luni - Vineri: 08:00 - 20:00
Contact : 0241.636.000 / 0784.636.000

Articole medicale

Asistenta medicala ambulatorie in Gastroenterologie

In Gastroenterologie (disciplina medicala care se ocupa cu prevenirea, depistarea, studiul si tratarea afectiunilor tubului digestiv, precum si cu recuperarea pacientilor afectati) ca si in cazul altor specialitati medicale, există doua tipuri principale de ingrijire medicala pe care personalul medical le poate oferi:
– in sistem ambulatoriu
– in sistem de internare (spitalizare de zi si /sau spitalizare continua).
Important este faptul ca, indiferent de modalitatea de acordare a acestor ingrijiri, actul medical care vizeaza tratarea bolilor din zona esofagului, a stomacului, a duodenului, a colonului, a ficatului, a veziculei biliare si a pancreasului, este unul complet si complex in fiecare tip de asistenta medicala, si are drept principiu diagnosticare si tratarea afectiunilor identificate in functie de stadiul de evolutiei si manifestare a bolii.

Mai mult

Ziua Mondiala A Hepatitei – 28 Iulie 2023

Hepatita este una dintre cele mai raspandite boli infectioase ale ficatului, ca urmare a multiplicarii uneia sau mai multor tulpini de virusuri hepatice – A,B,C,D,E si G – in celulele ficatului, modificandu-le structurile si functiile hepatice.
Afectarea hepatica este initial acuta, in primele sase luni de la infectare, majoritatea virusurilor hepatice persistand in organism si modificand progresiv arhitectura si functionalitatea ficatului, pana la stadii ireversibile.

Mai mult

Semnal de Conștientizare: Hepatitele Virale

Dr. Musat Marioara (Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicina Interna -Clinica 360)

Hepatita virală este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind considerată a șaptea cauză de mortalitate la nivel mondial.

În ciuda unui remediu pentru hepatita C (VHC) si a unui vaccin pentru hepatita B (HBV) ambii virusi afectează mai mult de 350 milioane de oameni, 90% dintre infecții fiind concentrate în țările cu venituri mici si medii.

Mai mult

Disectia submucoasa endoscopica (ESD)

Ce reprezinta ESD ?
Disectia submucoasa endoscopica sau ESD ( Endoscopic submucosal dissection) reprezinta o procedura minim invaziva ce permite rezectia “in bloc” a leziunilor superficiale precanceroase extinse sau canceroase ( aflate in stadiu incipient ) de la nivelul tractului digestiv.

Mai mult

Rezectia endoscopica a mucoasei (EMR)

Ce reprezinta EMR ?

Rezectia endoscopica a mucoasei sau EMR (Endoscopic mucosal resection) este o procedura minim invaziva utilizata pentru indepartarea leziunilor pre-canceroase sau canceroase (aflate in stadiul initial) de la nivelul tubului digestiv. Preponderent leziunile sunt reprezentate de polipi.

Mai mult

Stenoza esofagiana

 

Stenoza esofagiana – denumita si strictura esofagiana – reprezinta o leziune anatomica ce consta in ingustarea patologica a lumenului esofagian. Diagnosticul este stabilit prin intermediul radiografiei cu bariu a tractului digestiv superior sau cel mai adesea, in timpul endoscopiei digestive superioare.

Mai mult

Rolul ERCP in tumorile bilio-pancreatice

Pacientii cu afectiuni tumorale maligne bilio-pancreatice se prezinta adesea cu simptomatologie specifica, secundara invaziei tumorale, precum stenoza cailor biliare sau intarzierea evacuarii gastrice. In ambele tipuri de neoplasme, singura metoda curativa este reprezentata de rezectia chirurgicala a tumorii, insa la momentul diagnosticului, doar 15-20 % din acestea sunt rezecabile chirurgical. In majoritatea cazurilor, este indicat un tratament paleativ, iar endoscopia interventionala joaca un rol important in controlul simptomatologiei la acesti pacienti.

Mai mult

Litiaza coledociana

Litiaza coledociana este definita de prezenta unuia sau a mai multor calculi (pietre) in canalul biliar principal, numit si coledoc. Calculii se pot forma fie direct in calea biliara principala consecutiv stazei biliare la acest nivel sau cel mai comun , se pot forma in vezicula biliara (colecist) , apoi prin intermediul canalului cistic, acestia ajungand la nivelul canalului biliar principal, provocand obstructia acestuia si implicit, impedicand scurgerea bilei in duoden.

Mai mult

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopică (ERCP)

Ce este ERCP ?

Colangiopancreatografia Retrogradă Endoscopica sau ERCP este o investigatie minim invaziva ce combina tehnica endoscopica si tehnologia radiologica pentru a examina si a trata afectiunile căilor biliare și pancreatice.

Mai mult

Când este recomandată ecografia abdominală?

Dr. Figan Fetislam (Medic Primar Medicină Internă; Medic Specialist Gastroenterologie- Clinica 360) ne explică

Ecografia abdominală este o metodă indispensabilă medicului gastroenterolog/ internist; aceasta ajută clinicianul atât în detectarea primară a unor afecțiuni, cât și în identificarea complicațiilor și precizarea tendinței evolutive a acestora.

Mai mult